Opublikowano Dodaj komentarz

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Nie wiesz co upiec? Upiecz muffinki! Ja Dam Ci dziś mój sprawdzony przepis na babeczki dyniowe. Jesienią będą najlepsze 🙂

Dziś trzeci dzień naszego dyniowego tygodnia. Był już przepis na chleb i owsiankę z wykorzystaniem tego pysznego, pomarańczowego przysmaku.

Teraz coś słodkiego!

Składniki na babeczki dyniowe

Do przygotowania muffinek potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g dyni
  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Muffinki dyniowe

Przepis na muffinki dyniowe

Na początek dynię musimy przerobić na mus. Kroimy ją w kostkę, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Dynię pieczemy do miękkości.

Po wystudzeniu dusimy lub miksujemy dynię z dodatkiem wody. W ten sposób otrzymujemy mus, zwany też puree 🙂

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem mieszamy.

W następnym kroku rozpuść masło.

W osobnym naczyniu ubij mleko z jajkami. Następnie dodaj mus z dyni i połącz wszystko razem. 

Teraz do suchych składników dodaj płynną masę oraz rozpuszczone masło i wymieszaj wszystko razem łyżką na jednolitą masę. 

Gotowe ciasto przełóż do babeczkowych foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Gotowe babeczki dyniowe możesz udekorować w dowolny sposób – np. lukrem i ulubionymi orzechami, które doskonale komponują się z cynamonem i… dynią 🙂

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments