Nie wiesz co upiec? Upiecz muffinki! Ja Dam Ci dziś mój sprawdzony przepis na babeczki dyniowe. Jesienią będą najlepsze 🙂
Dziś trzeci dzień naszego dyniowego tygodnia. Był już przepis na chleb i owsiankę z wykorzystaniem tego pysznego, pomarańczowego przysmaku.
Teraz coś słodkiego!
Składniki na babeczki dyniowe
Do przygotowania muffinek potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g dyni
- 100 g wody
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 60 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na muffinki dyniowe
Na początek dynię musimy przerobić na mus. Kroimy ją w kostkę, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Dynię pieczemy do miękkości.
Po wystudzeniu dusimy lub miksujemy dynię z dodatkiem wody. W ten sposób otrzymujemy mus, zwany też puree 🙂
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem mieszamy.
W następnym kroku rozpuść masło.
W osobnym naczyniu ubij mleko z jajkami. Następnie dodaj mus z dyni i połącz wszystko razem.
Teraz do suchych składników dodaj płynną masę oraz rozpuszczone masło i wymieszaj wszystko razem łyżką na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przełóż do babeczkowych foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Gotowe babeczki dyniowe możesz udekorować w dowolny sposób – np. lukrem i ulubionymi orzechami, które doskonale komponują się z cynamonem i… dynią 🙂
Smacznego!
– Babcia Stasia