Dziś pokażę Ci mój przepis na prawdziwy barszcz czerwony, robiony na zakwasie. Nie żaden z pudełka, słoiczka, czy torebki.
Tak jak podstawą zupy pomidorowej jest rosół, tak podstawą dobrego barszczu czerwonego jest właśnie zakwas.
Barszcz można też zrobić bez zakwasu, gotując buraczki i dodając octu. Smak będzie podobny, ale wartości odżywcze i zdrowotne już takie same nie będą.
Zaczniemy od zakwasu, bo ten powinien postać przez około tydzień, zanim będzie gotowy do użycia.
Zakwas z buraków (nie tylko na barszcz)
Z zakwasem jest o tyle fajnie, że nadaje się nie tylko do barszczu. Możesz pić go regularnie. Dla zdrowotności 🙂 Składniki zawarte w burakach to m.in. źródło odporności. Zapobiegają też nowotworom.
Wróćmy jednak do naszego zakwasu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- 0,5 kg buraków
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra ciepłej wody (przegotowanej)
- 1 kromka chleba razowego
- 1 łyżeczka soli
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przepis na zakwas z buraków krok po kroku
Zaczynamy od obrania buraków. Kiedy masz już to zrobione, pokrój je w plastry o grubości 0,5 – 1 cm.
Jabłek nie obieramy, ale też kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Najlepiej, żeby były to jabłka kwaśne – winne.
Obrane ząbki czosnku również posiekaj na plasterki.
Tak przygotowane składniki wrzuć do dużego (przynajmniej 2-litrowego) słoika lub glinianego naczynia.
Do naczynia wrzuć też kromkę chleba – najlepiej, aby była to końcówka ze skórką (piętka) chleba na zakwasie. Zakwas z chleba pozwala szybciej rozpocząć proces kiszenia, czyli wytwarzania naszego buraczanego… zakwasu 🙂
Dalej wrzucamy przyprawy: ziele angielskie i pieprz.
Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią naczynie ze wszystkimi składnikami. Na sam koniec naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce (w temperaturze pokojowej) na tydzień.
Jak widzisz, zakwas to duże słowo i kojarzy się z czymś skomplikowanym, ale robi się go w 10 minut 🙂
Składniki na barszcz czerwony
Do przygotowania barszczu będziesz potrzebować następujących składników:
- 2,5 litra wody
- 1 litr przecedzonego przez sitko zakwasu z buraków
- 1 kg buraków świeżych
- 0,5 kg buraków z zakwasu (można zastąpić świeżymi)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- ½ małego selera lub ¼ dużego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 10 g suszonych grzybów
- 2 łyżki suszonego majeranku
Przepis na barszcz czerwony krok po kroku
Na początek musimy przygotować wywar z warzyw. Do dużego garnka wlej wodę, a następnie do zimnej wody dodaj jeszcze obrane marchweki, pietruszkę oraz seler.
Świeże buraki również obierz i pokrój w plasterki o grubości 1 cm, a następnie dodaj do wody. Wrzuć też buraki z zakwasu. Jeśli ich nie masz lub nie chcesz używać, by barszcz nie był zbyt kwaśny to możesz w ich zastępstwie użyć buraków świeżych.
Obraną cebulę nadziej na widelec i opiekaj przez chwilę nad ogniem. Nie bój się, jeśli pojawią się czarne, przypalone plamy. Tak ma być 🙂
Jeśli nie masz kuchenki gazowej, obierz cebulę, pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm i obsmaż na gorącej (ale suchej) patelni z dwóch stron. Plastry mogą się przypalić i będą czarne, ale o to właśnie chodzi.
Do wody dodaj też przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone grzyby. Tak przygotowaną mieszankę należy zagotować, najlepiej (i najszybciej) pod pokrywką.
Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy jeszcze przez około godzinę na wolnym ogniu.
W tej chwili do wywaru dodaj wcześniej przygotowaną cebulę oraz czosnek. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć nadgarstkiem. Czosnku nie musisz siekać.
Gotuj jeszcze przez około 10 minut, a następnie zdjemij garnek z ognia i wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa. Wywar możesz też po prostu przecedzić przez sitko.
Kiedy masz już czysty wywar, dodaj do niego zakwas oraz majeranek.
Uwaga! Od tej chwili nasz barszcz nie powinien się już zagotować. To spowoduje, że straci kolor oraz walory smakowe.
I teraz mieszając, na bardzo wolnym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia, gotuj jeszcze przez około 10 minut.
W tym momencie warto dokonać pierwszej próby smaku i na tej podstawie, według własnego uznania doprawić pieprzem, solą i cukrem.
Gotowe! Twój samodzielnie ugotowany barszcz czerwony nadaje się już do podania 🙂
Barszcz wigilijny można podawać samodzielnie lub z uszkami. Tutaj znajdziesz przepis na uszka z grzybami.
Smacznego!
– Babcia Stasia