Tym razem chleb orkiszowy na zakwasie. Czy chleb z takiej mąki będzie Ci smakować? Odpowiedź jest prosta: sprawdź i się przekonaj 🙂
Na pewno orkisz ma mnóstwo walorów zdrowotnych, o czym pisałyśmy już w przepisach na pierogi oraz naleśniki z mąki orkiszowej.
Mąka orkiszowa ma niemal identyczny smak, jak inne mąki. Ale jeśli chcesz ją wypróbować, to w poniższym przepisie możesz zmienić proporcje i dodać za pierwszym razem więcej mąki żytniej.
A skoro o składnikach mowa, oto one…
Składniki na chleb orkiszowy na zakwasie
Przygotowanie ciasta na ten chleb musimy podzielić na 2 etapy: przygotowanie zaczynu oraz właściwego ciasta. Do przygotowania zaczynu potrzebujemy:
- 50 g zakwasu żytniego
- 250 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki żytniej (razowej)
- 300 g wody
A do przygotowania ciasta właściwego potrzebujesz:
- 350 g mąki orkiszowej
- 120 g wody
- 5 g drożdży świeżych (możesz też użyć 3 g drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka soli
To może Ci się przydać
Skąd zakwas na chleb?
I tu pojawia się pierwsze pytanie. Skąd wziąć zakwas żytni na chleb? Są 3 rozwiązania 🙂
Pierwsze: być może znasz kogoś kto piecze w domu chleby i ta osoba ma zakwas, z którego część mogłaby Tobie odstąpić. A może masz kogoś znajomego w lokalnej piekarni i dałoby się załatwić taki zakwas…
Drugie: kupujesz w sklepie zakwas suszony. Opakowanie ma zazwyczaj 15-20 g. Wsypujesz to do miseczki i dolewasz dokładnie tyle samo wody – 15-20 g (w zależności od Twojego opakowania) – mieszasz i gotowe.
Trzecie: możesz zakwas przygotować od zera w domu. Ale potrzebujesz do tego przynajmniej 3 dni. Tutaj przeczytasz jak krok po kroku przygotować zakwas żytni na chleb.
Część 1: zaczyn
Najpierw przygotowujemy zaczyn. To będzie proste. Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki na zaczyn i dokładnie mieszamy łyżką (może być drewniana – będzie łatwiej).
Zaczyn powinien mieć dość rzadką konsystencję. Odstaw go teraz na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Część 2: chleb orkiszowy na zakwasie
Kiedy zaczyn jest już gotowy, możemy zająć się ciastem na chleb.
Tutaj też sprawa jest prosta. Wszystkie składniki (wraz z zaczynem) umieszczamy w naczyniu. Może być to naczynie od zaczynu – jeśli się całość zmieści. A teraz dokładnie mieszamy, tak by powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
Jeśli chcesz, do składników możesz dodać różnego rodzaju ziarna – np. słonecznika, dyni, siemia lnianego itd.
Ciasto najlepiej mieszać dużą drewnianą łyżką (będzie łatwiej) lub mocnym mikserem. Ciasto może być klejące, więc nie przejmuj się tym i nie dosypuj mąki.
Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia (u mnie ma ona ok. 13×25 cm), przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Ile to trwa? Zależy od temperatury otoczenia. Latem wyrasta nawet w 30 minut. Zimą zajmuje to czasami 3 godziny.
Uwaga: Podczas pieczenia ciasto już nie wyrośnie, tak jak dzieje się to przy ciastach drożdżowych. Dlatego ważne, by wyrosło przed pieczeniem. Inaczej wyjdzie zakalec.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra – dół). Po nagrzaniu, wstawiamy chleb do środka. Przez pierwsze 15 minut piecz w temperaturze 250 stopni. A przez kolejne 30-40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wyciągnij chleb z foremki, by odparował i się wystudził.
Gotowe! Nasz chleb orkiszowy na zakwasie jest już gotowy 🙂
Smacznego!
– Babcia Stasia
Dlaczego zdjęcia nie oddają przepisu ? Forma świadczy że jest to keksówka a zdjęcia mówią że jest to okrągły bochenek?;)
Ola, większość z nas używa prostokątnych form – tak więc było łatwiej mi podać. Ja sama robię najczęściej właśnie w keksówkach. Ale zdarza się, że piekę chlebek okrągły lub inny. Zdradzę Ci tajemnicę 🙂 Te zdjęcia, które tu wstawiłam to tak na prawdę bułki 🙂 Zawsze robię więcej ciasta i wypiekam też kilka bułek. Są pyszne, a dodatkowo na zdjęciu wyglądają pięknie.
Zadna tajemnica, po prostu oszustwo.
Ma Pani prawo do własnego zdania.Pozdrawiam.
Otóż… zapomniałam o chlebie na dwie godziny XD ale jak wróciłam to był duuuużo większy niż 2 razy… następnym razem pominę drożdże, a sam chlebek prezentuje się pięknie. Jeszcze nie próbowałam, kroić będę dopiero po wystudzeniu, jednak z wyglądu wyszedł jak z piekarni
Bardzo się cieszymy, że przepis się sprawdził i chleb wyrósł 🙂 Smacznego!
Wyszedł cudowny! W smaku wszyscy w domu zachwyceni i ja osobiście również ! Z wierzchu chrupiąca skórka, w środku mięciutki i… po prostu idealny ❤️