Opublikowano 7 komentarzy

Najprostszy chleb pszenno – żytni na drożdżach

Przepis na chleb pszenno - żytni na drożdżach

Jak nas zamknęli w domu, to zaczęliśmy piec chleb. U nas był to chleb pszenno – żytni na drożdżach. Nadal go pieczemy i jest przepyszny!

Najlepsze jest to, że przepis jest bardzo bardzo prosty i wymaga maksymalnie 5-10 minut pracy. Nasz bochenek ma ok. 1,5 kg i pieczemy go w blaszce o wymiarach (mniej więcej) 15 x 25 cm. Wyrasta też prawie 15 cm w górę!. Więc jest spory. Ale spokojnie wytrzymuje nawet 4-5 dni.

Chleb pszenno – żytni na drożdżach – składniki

Do przygotowania chleba będą Ci potrzebne:

  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g mąki żytniej (najczęściej używamy typ 2000)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka suszonych drożdży (8 g)

Ja najczęściej używam do tego przepisu drożdży suszonych. Co prawda na 8 – gramowej saszetce jest napisane, że to porcja na 0,5 kg mąki ale nie ma się co tym przejmować. W zupełności wystarcza nawet na nasz kilogram.

Jeśli używasz drożdży świeżych to 8 gram drożdży suchych równa się 25 gramom drożdży świeżych. W przepisie będzie się to różniło tym, że drożdże świeże najpierw musisz rozpuścić w samej wodzie.

Przepis na chleb pszenno - żytni

Chleb pszenno – żytni – przepis

Tak jak wspomniałam, przepis jest bardzo prosty. Na początek do miski wlej wodę i wsyp sól. Wymieszaj wszystko razem.

Następnie do wody wsyp obydwie mąki i suche drożdże. Najpierw wymieszaj wszystko dużą łyżką, a później wyrób ciasto ręcznie. Ciasto może się trochę lepić do rąk. Tak niestety się dzieje w przypadku ciast z mąki żytniej. Ale nie dosypuj mąki!

Jeśli chcesz to na tym etapie możesz dać dodatki, jak np. nasiona słonecznika, siemia lnianego, suszone zioła itd.

Gotowe ciasto na chleb od razu przełóż do wysmarowanej formy (no chyba, że używasz nieprzywieralnej). Odstaw chleb do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Ciasto z mąką żytnią, podczas pieczenia już za bardzo nie wyrośnie. Więc to teraz, przed pieczeniem powinno nabrać kształtu.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, najlepiej nastawiając tylko na grzanie od dołu (ew. góra-dół) i piecz przez ok. 60-70 minut. Jeśli zauważysz, że góra staje się zbyt ciemna, możesz przykryć chleb folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

I tak nasz chleb pszenno – żytni jest gotowy!

Chleb z automatu

Ten chleb możesz też upiec w automacie do wypieku. Wystarczy dodać wszystkie składniki w kolejności: woda, sól, mąki, drożdże i ustawić program na chleb zwykły o masie 1,5 kg. Taki program w automacie zazwyczaj trwa ok 3 godziny.

Udanych wypieków!
– Babcia Stasia

Zobacz także:

4/5 - (4 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta
Elżbieta
2 lat temu

Bardzo dobry i prosty przepis

Afa
Afa
2 lat temu

Super przepis. Chlebek wyszedł wspaniale

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Afa
2 lat temu

Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂
Zachęcam też do sprawdzenia pozostałych przepisów.

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Super przepis, chlebek przepyszny, po 5 dniach nadal był mięciutki i miał taki sam smak 🙂

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Patrycja
1 rok temu

Super Pani Patrycjo. Cieszę się, że zasmakował:)

Alicja
Alicja
1 rok temu

Cudowny przepis, pierwszy raz ciasto tak bardzo mi urosło, mimo że dodałam 7g drożdży. Chleb przepyszny! Będę wracać do tego przepisu 🙂

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Alicja
1 rok temu

Bardzo się Cieszymy, że przepis się sprawdził.