Opublikowano Dodaj komentarz

Chleb z dyni – pszenny lub żytni – 2 przepisy do wyboru

Chleb z dyni

Dynię można spożywać na setki różnych sposobów. Dziś pokażę Ci przepis na chleb z dyni. Na 2 sposoby: pszenny oraz żytni.

Dlaczego dynia? Przede wszystkim na jej właściwości zdrowotne i smakowe. Warto to wykorzystać zwłaszcza w sezonie i jesienią przygotowywać wszystkie wspaniałości na jej bazie.

Tak jak obiecałam, mam dla Ciebie 2 przepisy. Na początek pszenny chleb z dyni na drożdżach.

Chleb z dyni pszenny – składniki

Na bochenek chleba potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej (ja używam typu 450)
  • 200 g wody
  • 150 g dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g drożdży suszonych (lub 25 g świeżych) 
Chleb z dyni pszenny na drożdżach

Przepis na pszenny chleb z dyni

Zaczynamy od pokrojenia dyni w kostkę, następnie obtaczamy ją w oleju i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż zmięknie (ok. godziny). Następnie wystudzoną dynię dusimy na gładką masę lub miksujemy.

Do dyni dodajemy wodę (powinna być letnia) i jogurt, a następnie wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do osobnego naczynia wsyp mąkę, drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je wcześniej w połowie wody użytej wcześniej) i sól, a następnie pozostałe składniki z pierwszej mieszanki (dnia + woda + jogurt). 

Taką mieszankę łączymy i wyrabiamy z niej ciasto, dodając co kilka minut po jednej łyżce oliwy z oliwek.

Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu, wbij w ciasto swoją pięść a następnie znów wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przełóż ciasto do formy (u mnie ma rozmiary ok 12 x 25 cm) i odstaw jeszcze na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz (góra-dół) przez około 45 minut.

Po tym czasie Twój chleb z dyni jest gotowy. Najlepszy jest jeszcze ciepły – prosto z piekarnika.

Chleb z dyni żytni – składniki

Czas na drugi przepis. Tym razem będzie to chleb z dyni z użyciem mąki żytniej i będziemy potrzebować:

  • 400 g mąki pszennej (ja używam typu 450)
  • 100 g mąki żytniej (np. typ 720)
  • 120 ml wody
  • 250 g dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 7 g drożdży suszonych (lub 25 g świeżych) 
Chleb z dyni żytni na drożdżach

Przepis na żytni chleb dyniowy

Podobnie, jak w pierwszym przepisie, zaczynamy od pokrojenia dyni w kostkę, następnie obtaczamy ją w oleju i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż zmięknie (ok. godziny). Studzimy dynię i miksujemy z wodą (letnia) na gładki mus.

W osobnym naczyniu przygotuj mąkę, drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je wcześniej w połowie wody użytej wcześniej), sól, cynamon, pestki z dyni i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki a następnie dodaj mus z dyni i wyrabiaj całość przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Po wyrośnięciu, wbij w ciasto swoją pięść i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Takie ciasto przełóż teraz do formy (u mnie ma rozmiary ok 12 x 25 cm) i odstaw jeszcze na 45 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Na koniec wstaw chleb do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 40 minut.

I tak drugi chleb z dyni jest już gotowy 🙂

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments