Opublikowano 4 komentarze

Ciasto z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej

Na sklepowych półkach mamy coraz więcej rodzajów mąki. Jest też kokosowa. Dlatego dziś ciasto z mąki kokosowej. A dokładniej – pokażę Ci swój przepis na placek z tej mąki.

Dlaczego mąka kokosowa?

Przede wszystkim na jej właściwości zdrowotne. Ta mąka ma w sobie bardzo dużo błonnika i białka. Nie ma ona glutenu i bardzo mało węglowodanów (w przeciwieństwie do innych mąk – np. pszennej). Jest więc wskazana dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, ale też dla osób chorych na cukrzycę.

Dodatkowo, tłuszcze zawarte w mące kokosowej działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz przyspieszają przemianę materii. A to też pomaga w odchudzaniu. Mąka kokosowa pomaga też w usuwaniu toksyn z organizmu.

Obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i serca oraz wspiera nasz układ odpornościowy.

I na koniec: tak – ta mąka ma posmak kokosów, ale bardzo delikatny.

Ale dość o mące kokosowej. Jeśli chcesz, to tutaj znajdziesz więcej informacji na jej temat. Teraz czas na przepis 🙂

Placek z mąki kokosowej – składniki

Na początek składniki na nasz placek z mąki kokosowej. Potrzebujemy do niego:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru lub miodu (a jeśli ma być bardziej fit, użyj np. ksylitolu)
  • 50 g (ok. 0,5 szklanki) mąki kokosowej (a jakże!)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (ok. ¼ łyżeczki)
  • 0,5 szklanki Twoich ulubionych owoców
Placek z mąki kokosowej

Przepis na ciasto

Na początek w misce wymieszaj mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia. 

Następnie, w osobnym naczyniu ubij jajka wraz z cukrem, miodem lub innym zamiennikiem oraz solą. Ubijaj przez ok. 10 minut.

W kolejnym kroku dodaj ubite jajka do mąki i delikatnie wymieszaj wszystko ręcznie za pomocą łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę o rozmiarach ok. 12×30 wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto, a na górze ułóż owoce. Możesz też piec w tortownicy lub kwadratowej formie 🙂

Uwaga: jeśli wolisz ciemne ciasto, możesz w pierwszym kroku (do mąki i proszku) dodać 2 łyżki kakao.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy nasz placek jest suchy w środku.

Na koniec możesz posypać cukrem pudrem.

I gotowe! Nasze ciasto z mąki kokosowej nadaje się już do jedzenia! Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe 🙂

Smacznego!
– Babcia Stasia

Fot. Freepik

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Ciasto wyszło zbyt lejące. W składzie podano 5 jajek, potem okazuje się, że należy dodać 3. Ktoś w ogóle piekł to ciasto, zanim dodał przepis?

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Robiłam wczoraj, wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis.

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Agnieszka
8 miesięcy temu

Super, bardzo się cieszę.
Zapraszam do szukania inspiracji i w innych wpisach 🙂