Na sklepowych półkach mamy coraz więcej rodzajów mąki. Jest też kokosowa. Dlatego dziś ciasto z mąki kokosowej. A dokładniej – pokażę Ci swój przepis na placek z tej mąki.
Dlaczego mąka kokosowa?
Przede wszystkim na jej właściwości zdrowotne. Ta mąka ma w sobie bardzo dużo błonnika i białka. Nie ma ona glutenu i bardzo mało węglowodanów (w przeciwieństwie do innych mąk – np. pszennej). Jest więc wskazana dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, ale też dla osób chorych na cukrzycę.
Dodatkowo, tłuszcze zawarte w mące kokosowej działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz przyspieszają przemianę materii. A to też pomaga w odchudzaniu. Mąka kokosowa pomaga też w usuwaniu toksyn z organizmu.
Obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i serca oraz wspiera nasz układ odpornościowy.
I na koniec: tak – ta mąka ma posmak kokosów, ale bardzo delikatny.
Ale dość o mące kokosowej. Jeśli chcesz, to tutaj znajdziesz więcej informacji na jej temat. Teraz czas na przepis 🙂
Placek z mąki kokosowej – składniki
Na początek składniki na nasz placek z mąki kokosowej. Potrzebujemy do niego:
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru lub miodu (a jeśli ma być bardziej fit, użyj np. ksylitolu)
- 50 g (ok. 0,5 szklanki) mąki kokosowej (a jakże!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (ok. ¼ łyżeczki)
- 0,5 szklanki Twoich ulubionych owoców
Przepis na ciasto
Na początek w misce wymieszaj mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia.
Następnie, w osobnym naczyniu ubij jajka wraz z cukrem, miodem lub innym zamiennikiem oraz solą. Ubijaj przez ok. 10 minut.
W kolejnym kroku dodaj ubite jajka do mąki i delikatnie wymieszaj wszystko ręcznie za pomocą łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.
Formę o rozmiarach ok. 12×30 wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto, a na górze ułóż owoce. Możesz też piec w tortownicy lub kwadratowej formie 🙂
Uwaga: jeśli wolisz ciemne ciasto, możesz w pierwszym kroku (do mąki i proszku) dodać 2 łyżki kakao.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy nasz placek jest suchy w środku.
Na koniec możesz posypać cukrem pudrem.
I gotowe! Nasze ciasto z mąki kokosowej nadaje się już do jedzenia! Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe 🙂
Smacznego!
– Babcia Stasia
Fot. Freepik
Ciasto wyszło zbyt lejące. W składzie podano 5 jajek, potem okazuje się, że należy dodać 3. Ktoś w ogóle piekł to ciasto, zanim dodał przepis?
Pani Sylwio, chodziło o 3 krok przepisu, nie o 3 jajka. Jajek cały czas jest 5. Tak – ciasto może być nieco lejące. Ale nie dodajemy już mąki. Takie powinno być.
Robiłam wczoraj, wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis.
Super, bardzo się cieszę.
Zapraszam do szukania inspiracji i w innych wpisach 🙂