Opublikowano 3 komentarze

Domowa nutella – 3 przepisy

domowa nutella

Kto raz spróbuje, ciągle będzie pamiętał o jej smaku! Tym razem pokażę Ci alternatywę – domowa nutella i aż 3 przepisy na jej wykonanie. Dlaczego 3? Zobacz!

Żaden inny krem czekoladowy nie będzie się z nią równał. A w domowych warunkach możemy tylko dążyć do doskonałego smaku. Ale dlaczego nie spróbować chociaż raz i przekonać się na własnej skórze 🙂

W końcu ta oryginalna nutella nie jest czymś najzdrowszym. Ogromna ilość cukru to jedno. Ale przecież są tam też różnego rodzaju konserwanty i inna chemia, która pozwala utrzymać wszystko w całość. Choćby z tego powodu warto się zastanowić i od czasu do czasu przygotować ją w domu.

Taka domowa czekolada staje się bardzo gęsta już po kilku godzinach i można przechowywać ją w lodówce 2 tygodnie! Ale do tego czasu na pewno będzie już zjedzona 🙂

I najważniejsze! Każdy przepis wykonasz maksymalnie w 5 minut!

Domowa nutella – przepis 1

Tak jak wspomniałam, podam Ci kilka różnych przepisów na domową nutellę. Na początek ten najbardziej zbliżony do oryginału.

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka mleka
  • 250 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Oczywiście miód i cukier możesz zastąpić innymi alternatywami (np. kilkoma daktylami). To samo dotyczy mleka – możesz użyć roślinnego.

Jeśli używasz masła, rozpuść je najpierw trochę. Masło dodatkowo ściągnie gotową masę w lodówce.

Na początek orzechy upraż na suchej patelni aż lekko przyciemnieją. Następnie obierz je ze skórki (zacznie odchodzić po prażeniu). Najlepiej zawinąć orzechy w ścierkę i pocierać. Skórka sama odejdzie. Jeśli zostanie nieco na niektórych orzechach – nie martw się – nic się nie stanie.

Do garnka wlej mleko i dodaj do niego połamaną czekoladę oraz kakao. Całość rozpuść, ale bez gotowania. A następnie przestudź.

Do blendera wsyp orzechy dodaj mleko z czekoladą i kakao, a także miód i olej. I dalej blenduj na gładką jednolitą masę.

Niestety w domowych warunkach będzie trudno uzyskać bardzo gładką masę i mogą się pojawić orzechowe grudki. Ale one też mają swój urok 🙂 

Voila! Domowa nutella numer 1 jest już gotowa!

Domowa nutella – przepis 2 (bez orzechów i bez cukru)

A co jeśli ktoś nie lubi albo po prostu nie może jeść orzechów (bo ma np. uczulenie)? Na szczęście jest alternatywa! Domowa nutella bez orzechów 🙂

Do jej wykonania potrzebne Ci będą:

  • 300 g suszonych daktyli (lub śliwek)
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
daktyle

Do tego przepisu nie potrzebujesz cukru. Dlaczego? Ponieważ to owoce dadzą słodycz. Suszone daktyle i śliwki (oczywiście bez pestek) są bardzo słodkie 🙂

Podobnie, jak w poprzednim przepisie, jeśli używasz masła, rozpuść je najpierw trochę. Masło dodatkowo ściągnie gotową masę w lodówce.

Na początek do garnuszka wlej olej i dodaj do niego zblendowane owoce. Postaw całość na ogniu, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy. Uwaga! Ogień nie powinien być duży, a masa nie powinna się gotować, ani smażyć. Optymalna temperatura to ok. 50 stopni Celsjusza.

Teraz masę przełóż znów do blendera, dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą zblenduj. Tym razem pewnie też nie uda się uzyskać jednolicie gładkiej masy w domowych warunkach. Ale te grudki mają swój klimat!

domowa nutella

Nutella z awokado, czyli przepis nr 3 (też bez orzechów i bez cukru)

Trzecia domowa nutella będzie jeszcze inna niż poprzednie. Nawet bardzo inna 🙂 Zresztą spójrz na listę składników. Będziesz potrzebować:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu

Podobnie jak w poprzednich przepisach, jeśli nie chcesz dodawać miodu, możesz użyć innej alternatywy lub dodaj kilka sztuk daktyli. Będzie to wtedy zupełnie owocowa nutella!

Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Awokado obierz, usuń pestkę i też pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj na jednolitą masę. I w tym przepisie masa wyjdzie najbardziej gładka!

Gotowe!

Ale jedno zastrzeżenie. Tą nutellę trzymaj w lodówce maksymalnie tydzień.

P.S. Każda domowa nutella świetnie nadaje się do dekorowania tych czekoladowych muffinek (klik).

Przepyszności!
– Babcia Stasia

To może Ci się spodobać:

4/5 - (4 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pszczółka Maja
Pszczółka Maja
3 lat temu

Super! Ja zrobiłam drugi przepis. Jest z grudkami ale jest pyszny dobry na muffinki do ciast do dekoracji i idealne na chleb. Polecam.

Słoneczko 1234
Słoneczko 1234
3 lat temu

Pyszne ! wyborne! Ciągle mi braknie nutelli bo wszystko od razu jem! Za pyszne! Polecam przepis drugi.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Super przepis! Ale najpierw namoczylam daktyle 10 minut we wrzątku i nie było grudek po zblendowaniu. 🙂