Kto raz spróbuje, ciągle będzie pamiętał o jej smaku! Tym razem pokażę Ci alternatywę – domowa nutella i aż 3 przepisy na jej wykonanie. Dlaczego 3? Zobacz!
Żaden inny krem czekoladowy nie będzie się z nią równał. A w domowych warunkach możemy tylko dążyć do doskonałego smaku. Ale dlaczego nie spróbować chociaż raz i przekonać się na własnej skórze 🙂
W końcu ta oryginalna nutella nie jest czymś najzdrowszym. Ogromna ilość cukru to jedno. Ale przecież są tam też różnego rodzaju konserwanty i inna chemia, która pozwala utrzymać wszystko w całość. Choćby z tego powodu warto się zastanowić i od czasu do czasu przygotować ją w domu.
Taka domowa czekolada staje się bardzo gęsta już po kilku godzinach i można przechowywać ją w lodówce 2 tygodnie! Ale do tego czasu na pewno będzie już zjedzona 🙂
I najważniejsze! Każdy przepis wykonasz maksymalnie w 5 minut!
Domowa nutella – przepis 1
Tak jak wspomniałam, podam Ci kilka różnych przepisów na domową nutellę. Na początek ten najbardziej zbliżony do oryginału.
Do jego wykonania będziesz potrzebować:
- 1 szklanka mleka
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Oczywiście miód i cukier możesz zastąpić innymi alternatywami (np. kilkoma daktylami). To samo dotyczy mleka – możesz użyć roślinnego.
Jeśli używasz masła, rozpuść je najpierw trochę. Masło dodatkowo ściągnie gotową masę w lodówce.
Na początek orzechy upraż na suchej patelni aż lekko przyciemnieją. Następnie obierz je ze skórki (zacznie odchodzić po prażeniu). Najlepiej zawinąć orzechy w ścierkę i pocierać. Skórka sama odejdzie. Jeśli zostanie nieco na niektórych orzechach – nie martw się – nic się nie stanie.
Do garnka wlej mleko i dodaj do niego połamaną czekoladę oraz kakao. Całość rozpuść, ale bez gotowania. A następnie przestudź.
Do blendera wsyp orzechy dodaj mleko z czekoladą i kakao, a także miód i olej. I dalej blenduj na gładką jednolitą masę.
Niestety w domowych warunkach będzie trudno uzyskać bardzo gładką masę i mogą się pojawić orzechowe grudki. Ale one też mają swój urok 🙂
Voila! Domowa nutella numer 1 jest już gotowa!
Domowa nutella – przepis 2 (bez orzechów i bez cukru)
A co jeśli ktoś nie lubi albo po prostu nie może jeść orzechów (bo ma np. uczulenie)? Na szczęście jest alternatywa! Domowa nutella bez orzechów 🙂
Do jej wykonania potrzebne Ci będą:
- 300 g suszonych daktyli (lub śliwek)
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 100 g oleju kokosowego lub masła
Do tego przepisu nie potrzebujesz cukru. Dlaczego? Ponieważ to owoce dadzą słodycz. Suszone daktyle i śliwki (oczywiście bez pestek) są bardzo słodkie 🙂
Podobnie, jak w poprzednim przepisie, jeśli używasz masła, rozpuść je najpierw trochę. Masło dodatkowo ściągnie gotową masę w lodówce.
Na początek do garnuszka wlej olej i dodaj do niego zblendowane owoce. Postaw całość na ogniu, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy. Uwaga! Ogień nie powinien być duży, a masa nie powinna się gotować, ani smażyć. Optymalna temperatura to ok. 50 stopni Celsjusza.
Teraz masę przełóż znów do blendera, dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą zblenduj. Tym razem pewnie też nie uda się uzyskać jednolicie gładkiej masy w domowych warunkach. Ale te grudki mają swój klimat!
Nutella z awokado, czyli przepis nr 3 (też bez orzechów i bez cukru)
Trzecia domowa nutella będzie jeszcze inna niż poprzednie. Nawet bardzo inna 🙂 Zresztą spójrz na listę składników. Będziesz potrzebować:
- 1 awokado
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu
Podobnie jak w poprzednich przepisach, jeśli nie chcesz dodawać miodu, możesz użyć innej alternatywy lub dodaj kilka sztuk daktyli. Będzie to wtedy zupełnie owocowa nutella!
Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Awokado obierz, usuń pestkę i też pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj na jednolitą masę. I w tym przepisie masa wyjdzie najbardziej gładka!
Gotowe!
Ale jedno zastrzeżenie. Tą nutellę trzymaj w lodówce maksymalnie tydzień.
P.S. Każda domowa nutella świetnie nadaje się do dekorowania tych czekoladowych muffinek (klik).
Przepyszności!
– Babcia Stasia
Super! Ja zrobiłam drugi przepis. Jest z grudkami ale jest pyszny dobry na muffinki do ciast do dekoracji i idealne na chleb. Polecam.
Pyszne ! wyborne! Ciągle mi braknie nutelli bo wszystko od razu jem! Za pyszne! Polecam przepis drugi.
Super przepis! Ale najpierw namoczylam daktyle 10 minut we wrzątku i nie było grudek po zblendowaniu. 🙂