Jak przygotować samodzielnie lody domowe we własnej kuchni? Za chwilę Ci pokażę jak wykonać 4 różne smaki. A na ich bazie spokojnie przygotujesz też własne kombinacje smakowe 🙂
Co najważniejsze nie będą to lody ze sztucznymi smakami, konserwantami, zagęstnikami. Nie będą to też lody z mleka czy jajek w proszku. Tylko i wyłącznie świeże oraz naturalne składniki!
Lody domowe – składniki
Na początek przygotujemy bazę na nasze lody domowe. Będą to lody śmietankowe. I taką bazę można będzie później wykorzystać do przygotowania lodów o innych smakach – waniliowych, czekoladowych, a także z truskawek i innych owoców.
Do przygotowania lodów śmietankowych potrzebujemy:
- 7 żółtek
- 2,5 szklanki mleka (3,2%)
- 0,5 szklanki nieukwaszonej śmietanki kremówki (30-36%)
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Lody domowe – przygotowanie
W misce zmiksuj żółtka oraz cukrem. Po około dwóch minutach powinny być idealne.
Następnie do garnka (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) wlej mleko oraz śmietanę. Mieszankę mleka i śmietany należy teraz podgrzać, ale bez zagotowania. Przerwij podgrzewanie w momencie, kiedy na brzegach będą pojawiały się bąbelki.
Do mieszanki żółtek i cukru powoli dolewaj ok. 1/4 mieszanki mleka z garnka, ciągle mieszając wszystko razem (ręczną ubijaczką / rózgą) w misce. Chodzi o to, by mieszankę zahartować. Następnie cały ten miks wlej do garnka z pozostałym mlekiem i śmietaną.
Następnie całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 8 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Zobaczysz jak cała masa zaczyna gęstnieć. To oznacza, że nasze lody domowe właśnie powstają 🙂
Teraz zdejmij garnek z ognia, dodaj sól i wszystko razem powoli wymieszaj. Tak właśnie powstała baza naszych lodów.
Kiedy masa jest już gotowa, przelej całość do naczynia, w której będziesz mrozić lody. Ale najlepiej przelewaj masę przez sitko. Pozbędziesz się w ten sposób niechcianych grudek, np. cząstek ściętych żółtek.
Teraz czas na wystudzenie gorącej masy, a następnie do zamrażarki! Domowe lody powinny pozostać w niej przynajmniej 4-6 godzin, a najlepiej całą noc.
Co zrobić, by lody były puszyste?
W sklepach z elektroniką możesz kupić maszyny do przygotowywania domowych lodów. Wlewasz do nich przygotowaną powyżej masę i one sprawiają, że robi się puszysta.
Ale jeśli nie masz takiej maszyny, też możesz osiągnąć taki efekt. Wystarczy podczas pierwszych godzin mrożenia, wyciągać lody co 30 minut i miksować masę przez chwilę, a później znów wstawić do zamrażarki. Taką czynność powtórz 3-4 razy.
Lody waniliowe
A jak zrobić z posiadanej bazy lody waniliowe? To proste i pewnie już się domyślasz 🙂
Do gotowej bazy należy dodać miąższ z 1-2 lasek wanilii (jeśli lody mają być całkowicie naturalne) lub ewentualnie 1-2 łyżki gotowego ekstraktu z wanilii, jaki można kupić w sklepach. Całość wystarczy wymieszać łyżką i gotowe.
Lody czekoladowe
W przypadku lodów czekoladowych będzie podobnie jak przy waniliowych. Z tymże do bazy należy dodać 1-2 łyżki kakao w proszku lub ewentualnie pół kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Znów należy wszystko wymieszać łyżką i gotowe.
Domowe lody truskawkowe i owocowe
A jeśli chcesz przygotować lody truskawkowe lub z innych owoców, użyj zrobionego z nich musu. Najbardziej gładkiego, jaki uda Ci się zdobyć lub samodzielnie przygotować. Taki mus w domu wykonasz chociażby przez zblendowanie owoców.
Oczywiście małe cząstki owoców też mogą urozmaicać ich wygląd. Do musu nie musisz dodawać cukru, bo jest już w naszej bazie.
Ile takiego musu potrzebujesz do powyższej porcji? To wszystko zależy od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać. Ja używam zazwyczaj ok. pół kilograma owoców.
Tak jak poprzednio – mus mieszamy delikatnie łyżką z bazą i nasza masa lodowa jest gotowa.
Na koniec pozostaje mi tylko życzyć smacznego! I niech lody domowe zagoszczą od teraz w Waszych sercach!
A może by tak naleśniki z lodami?