Opublikowano Dodaj komentarz

Maszyna do pieczenia chleba – jaką wybrać do domu?

Zazwyczaj przygodę z domowym wypiekiem chleba zaczynamy z piekarnikiem. Z czasem jednak u niektórych powstaje pytanie: a może maszyna do pieczenia chleba?

Owszem – chleb to coś powszedniego i dostępnego bez problemu. Pytanie tylko, co w tym kupnym chlebie się znajduje. Z czego jest stworzony, skoro wytrzymuje nawet kilkanaście dni i nie pleśnieje? Czy to na pewno chleb? Czy może jakaś chemia?

To tylko jedno z wielu pytań, które sprawia, że zastanawiamy się nad wypiekiem chleba w domu. Żeby wiedzieć, co w tym chlebie się znajduje. I właśnie to było powodem, który sprawił, że od kilku lat, sama piekę chleb w domu i nie kupujemy go już w sklepach.

Początkowo piekłam w piekarniku. Ale chleb wychodził różny. Czasami udał się perfekcyjnie, czasami był zakalec, czasami oklapł, a czasami były w nim ogromne dziury. To właśnie spowodowało, że w naszym domu pojawiła się maszyna do pieczenia chleba.

Ale też sytuacja, która spadła na nas jak grom z jasnego nieba. Epidemia koronawirusa i różnego rodzaju obostrzenia z nią związane. Sporo osób z jej powodu zaczęła piec chleb w domu.

Automat do pieczenia chleba – zestawienie

Jeśli chodzi o odpowiedni automat do pieczenia chleba, to wybór wcale nie jest taki prosty. Dlatego postanowiłam porównać kilka modeli dostępnych w Neonecie [link] i porównać je ze swoim doświadczeniem z domowymi wypiekami. No i spróbuję Ci podpowiedzieć, jaki model wybrać dla siebie.

A oto zestawienie automatów, które biorą udział w zestawieniu.

PHILCO PHBP 7000

TEFAL PF220838

ETA DELICCA II 714990030

MORPHY RICHARDS 502001

Najlepsza maszyna do pieczenia chleba wg Babci Stasi

Teraz przyjrzymy się bliżej każdej z tych maszyn.

Maszyna do pieczenia chleba PHILCO PHBM 7000

Maszyna do pieczenia chleba PHILCO PHBM 7000

Rozmiar bochenka: 0,7 kg, 1 kg

Liczba programów pieczenia: 12

Regulacja zarumienienia skórki: jasny, średni, ciemny

Opóźniony start: tak

Wśród 12 programów pieczenia znajdziemy standardowe na codzienny chleb pszenno-żytni i żytni chleb razowy. Ale znajdziesz tu programy, które nie są tak oczywiste w innych tego typu urządzeniach.

A jest to program do pieczenia chleba tostowego, które wymaga dłuższego wyrastania ciasta. Dzięki temu gotowy bochenek jest lekki i puszysty, tak jak ten ze sklepu. Tylko, że nasz nie będzie miał konserwantów i chemii.

Drugi ciekawy program to wypiekanie pieczywa słodkiego, jak np. chałki. Co jest specjalnego w tym programie? To, że skórka wychodzi bardziej chrupka, czyli właśnie taka jak w chałce.

Możemy też wyrobić samo ciasto, które później upieczemy w piekarniku – np. na pizzę, ciasto biszkoptowe (tort) lub makaron. Automat zastępuję więc nam mikser lub robota.

Gotowe ciasto możemy później wypiec w piekarniku (pizza, biszkopt), ugotować w wodzie (makaron) lub usmażyć na patelni (naleśniki).

I już ostatni nietypowy program, o którym warto wspomnieć, to program “dżem”, który umożliwia przygotowanie tychże słodkich dodatków do pieczywa. 

Maszyna do pieczenia chleba TEFAL PF220838

Maszyna do pieczenia chleba TEFAL PF220838

Rozmiar bochenka: 0,5 kg, 0,75 kg, 1 kg

Liczba programów pieczenia: 17

Regulacja zarumienienia skórki: jasny, średni, ciemny

Opóźniony start: tak

W tym wypiekaczu (podobnie jak w maszynie PHILICO), również znajdziemy programy do wypieku najbardziej popularnego pieczywa żytniego razowego, czy pszenno-żytniego. Jest też program na chleb tostowy, na wyrabianie samego ciasta, np. na makaron oraz na przygotowanie dżemu.

Z ciekawostek, których nie znajdziemy w pierwszym modelu, wypiekacz Tefala posiada program na pieczywo francuskie, czyli coś w rodzaju bagietki. Wiadomo jednak, że w tym wypiekaczu, nie da się uzyskać kształtu bagietki.

Kolejna ciekawostka to program o nazwie “owsianka” oraz “płatki zbożowe”, które pomagają w przygotowaniu wspomnianej owsianki, ale też zdrowych budyniów na bazie ryżu, kaszy manny, czy też kaszy gryczanej.

Mimo wielu zalet ten model nie posiada niestety okienka, przez które można by zajrzeć, by sprawdzić, jak wygląda sytuacja wewnątrz wypiekacza.

W instrukcji znajdziesz za to kilka przykładowych przepisów na start, co bardzo pomaga w pierwszych krokach w korzystaniu z tego urządzenia.

Maszyna do pieczenia chleba ETA DELICCA II 714990030

Maszyna do pieczenia chleba ETA DELICCA II 714990030

Rozmiar bochenka: 1 kg, 1,25 kg, 1,5 kg

Liczba programów pieczenia: 12

Regulacja zarumienienia skórki: jasny, średni, ciemny

Opóźniony start: tak

Niewątpliwą zaletą, jaką posiada ta maszyna do pieczenia chleba jest możliwość wypiekania większych bochenków (do 1,5 kg). My pieczemy właśnie takie chleby. Dzięki temu bochenek wystarcza nawet na kilka dni. Bez problemu można go przechowywać i nie psuje się. 

Oszczędzamy też w ten sposób prąd. Bo jak wiadomo, każde pieczenie to pobór prądu. Co prawda niewielki, ale jednak.

Ten automat posiada 12 programów. Na uwagę na pewno zasługuje program o nazwie “jogurt”, do przygotowania domowego jogurtu naturalnego. 

A wszystko to dzięki wbudowanym funkcjom automatu, czyli mieszania i podgrzewania. Automat miesza składniki jednostajnie, ogrzewając je odpowiednią temperaturą, co jest niezwykle istotne podczas produkcji jogurtu. I tak z 1 litra mleka i 100 gram jogurtu naturalnego, możesz uzyskać ponad litr jogurtu. Niezwykła oszczędność.

Mamy też oczywiście programy pozwalające na przygotowanie najbardziej popularnych typów chleba (klasyczny, słodki, pełnoziarnisty, bezglutenowy) ale też przygotowani i ugniatanie ciast (np. biszkopt, naleśniki, pizza, makaron. 

Tutaj też znajdziemy program “konfitury” do przygotowania różnorakich dżemów i marmolad. I znów pomocne są tu funkcje jednostajnego mieszania (automat nie powie, że boli go ręka od mieszania) oraz podgrzewania odpowiednią temperaturą.

Maszyna do pieczenia chleba MORPHY RICHARDS 502001

Maszyna do pieczenia chleba MORPHY RICHARDS 502001

Rozmiar bochenka: 0,7 kg, 0,9 kg

Liczba programów pieczenia: 14

Regulacja zarumienienia skórki: jasny, średni, ciemny

Opóźniony start: tak

W tym modelu znajdziemy bardzo podobne programy, jak w automatach opisanych powyżej. Upieczemy więc chleb biały i ciemny, francuski i razowy, słodki i bezglutenowy.

Poza przeróżnymi programami do wypieku wielu rodzajów chleba, jest program do jogurtów, do dżemów. Jest też program do wyrabiania samego ciasta.

Ciekawą funkcją jest alarm informujący o tym, że mieszanie zostało już zakończone. Dzięki temu możemy wyjąć mieszadła przed ostatecznym wyrastaniem i pieczeniem. A to sprawia, że po wypieku nasz chleb nie będzie miał dziur, które powstają po wyjmowaniu mieszadeł już po upieczeniu.

Maszyna do chleba – podsumowanie

Myślę, że w powyższym zestawieniu każdy znajdzie coś dla siebie. Jest maszyna do chleba, która upiecze większe bochenki (do 1,5 kg) oraz mniejsze (0,5 kg). Są takie automaty, które poza chlebem potrafią też przygotować dżem i jogurt, a inne tego nie zrobią.

Wszystkie urządzenia dostępne są w podobnej cenie (ok. 500 zł).

Ja zdecydowanie polecam dużą maszynę (duże bochenki) oraz funkcje jogurtu oraz dżemu, do których początkowo byłam negatywnie nastawiona. Teraz je uwielbiam i często wykorzystuję.

Urządzenie do pieczenia chleba – pytania

Poniżej umieszczam jeszcze odpowiedzi na najczęstsze pytania, które pojawiają się przed decyzją o zakupie takiej maszyny do pieczenia chleba.

Jakie są najważniejsze zalety korzystania z automatów do pieczenia chleba?

Dla mnie jest to przede wszystkim kwestia zdrowotna. Wiem, co jem, bo samodzielnie dodaję wszystkie składniki. Wiem, że nie ma w nich żadnej chemii. Jest więc to ewidentnie produkt dla każdego, komu zależy na zdrowiu swoim i bliskich.

Upieczemy tu też chleb bezglutenowy, który może być trudno dostępny dla wielu osób.

Jakie są największe wady maszyn do pieczenia chleba?

Instrukcje obsługi! Większość producentów to firmy zagraniczne. I tłumaczenia, które znajdują się w instrukcjach nie są najlepszej jakości.

Drugą dużą wadą jest też to, że mieszadło, które łączy składniki, znajduje się bezpośrednio w pojemniku, w którym wypieka się chleb. Zostaje ono więc w gotowym bochenku, a po wyjęciu pojawiają się w nim dziury. Niektóre automaty posiadają alarm, który oznajmia, że mieszadła można wyjąć. W innych, po prostu trzeba zmierzyć, kiedy rozpoczyna się pieczenie i ustawić sobie alarm np. w telefonie. Dzięki temu będzie można wyjąć mieszadła w odpowiednim momencie.

Małym minusem jest też to, że formy nie można myć w zmywarce. Na szczęście jej powłoka jest nieprzywieralna, więc mycie jest bardzo proste i szybkie. Dzięki temu, formy nie musisz też smarować, ani wykładać papierem do pieczenia. Więc jest to też zaleta.

Skąd wziąć przepisy na chleb z takiego automatu?

Niektórzy producenci zamieszczają podstawowe przepisy w instrukcjach. Czasami do wypiekacza dołączona jest też osobna książka z przepisami. Mnóstwo przepisów jest też w internecie (np. na YouTube).

Są też gotowe mieszanki chlebowe, które można kupić w markecie. Do takiej mieszanki wystarczy tylko dodać wodę i drożdże. To ciekawe rozwiązanie, bo nie musisz kupować różnych rodzajów mąki. Wszystko jest już w odpowiednich proporcjach wewnątrz mieszanki. Niektóre z nich zawierają też różnego rodzaju ziarna i inne dodatki.

Jak wygląda pieczenie chleba i ile czasu zajmuje?

Pieczenie chleba w automacie jest banalnie proste. Wystarczy dodać wszystkie składniki (najpierw mokre i sól, później sypkie i na samą górę drożdże) do formy, wybrać program i gotowe. Maszyna sama wie kiedy mieszać ciasto, kiedy powinno ono wyrastać, a kiedy się piec. Wszystko odbywa się w jednej formie, więc nie musisz myć miski i formy. 

Samo mieszanie, wyrastanie i pieczenie trwa około 3 godzin, ale to zależy od programu. A Twój udział w tym wszystkim to maksymalnie 5 minut. Czyli bez Twojego nadzoru i udziału, jak ma to miejsce w przypadku pieczenia w piekarniku.

A co jeśli chcę upiec inny chleb niż ten z gotowych programów?

Nic trudnego. Każda maszyna do pieczenia chleba ma możliwość tworzenia własnych programów. Wybierasz więc jak długo ciasto powinno być mieszane, jak długo powinno odpoczywać lub wyrastać i jak długo się piec. Reszta dzieje się już sama.

Ile kosztuje bochenek chleba z automatu

Koszt 1,5 kg bochenka z automatu to około 3-4 zł. W tym składniki (mąka, woda, drożdże, sól) oraz koszt energii elektrycznej. W sklepie taki chleb kosztuje od 3 do nawet kilkunastu złotych (w zależności od rodzaju).

To może Ci się spodobać:

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments