Opublikowano 3 komentarze

Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej? Tak! Wyglądają i smakują identycznie jak te zwykłe… A do tego orkisz, który ma zdrowotny wpływ na nasz organizm 🙂

Naleśniki są proste i szybkie. Można je podawać na słodko i wytrawnie, wypełniając swoim ulubionym nadzieniem, co powoduje, że mogą powstać miliony ich wersji! Do tego smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Naleśniki z mąki orkiszowej – dlaczego?

Na początek obalmy mit, który króluje w wielu miejscach. Orkisz wcale nie ma przykrego smaku. Jego smak jest łagodny i przypomina orzechy.

Orkisz zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Pomaga w tworzeniu komórek macierzystych. Jest naturalnym antybiotykiem i działa antyalergicznie.

A do tego pomaga w chorobach krążenia, wspomaga walkę z nowotworami, ale też pozytywnie wpływ na organizm. Jesteśmy dzięki temu weselsi i mniej podatni na spadki nastroju.

Dodatkowo, mąkę orkiszową mogą spożywać także osoby będące na diecie bezglutenowej. Orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten, o innej strukturze, niż ten, który występuje w pszenicy.

No dobra, ale koniec tej teorii. Nie jesteśmy w szkole! Czas na nasze naleśniki z mąki orkiszowej. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o orkiszu, wystarczy otworzyć Wikipedię 🙂

Naleśniki orkiszowe – składniki

Naleśniki zwykle każdy robi na oko. Ale podam Ci proporcje, które mam w swoim przepisie. Dzięki temu wiem, że ciasto nie będzie ani za rzadkie, ani za gęste.

Na szczęście proporcje łatwo zapamiętać. Dlaczego? Bo wszędzie mamy jedynki 🙂

Na naleśniki orkiszowe potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (może być razowa)
  • 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody
  • szczypta soli (do pół łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • olej

Naleśniki z mąki orkiszowej – przepis

Ciasto na naleśniki z mąki orkiszowej możesz przygotować mikserem, w blenderze albo ręczną trzepaczką.

Do pojemnika, w którym będziesz robić ciasto, dodaj najpierw “mokre” składniki, czyli mleko, wodę i jajko.

Uwaga! Zamiast 1 szklanki wody i 1 mleka, możesz użyć po prostu 2 szklanek wody lub 2 szklanek mleka. Jeśli używasz wody, dodaj gazowaną, dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.

Wymieszaj wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj te suche, czyli mąkę i sól. Do ciasta możesz też dodać łyżkę oleju, dzięki temu do smażenia nie będzie go praktycznie potrzeba.

Wymieszaj ponownie wszystko i gotowe!

Możesz smażyć na patelni cienkie placki, na złoty kolor z dwóch stron, natłuszczając patelnię przed każdym naleśnikiem, dosłownie kropelką oleju lub masła klarowanego.

Naleśniki z mąki orkiszowej

Dodatki do naleśników

A z czym naleśniki? Tak jak lubisz! Do ciasta nie dodawaliśmy cukru, więc będą smakować na słodko i na wytrawnie.

My najczęściej wcinamy je z owocami (a zwłaszcza tarte jabłka z cynamonem), dżemami, serem, domową nutellą, posypane cukrem, ze szpinakiem albo z kurczakiem i rukolą.

Naleśniki orkiszowe na wytrawnie

Miłego jedzonka!
– Babcia Stasia

To może Ci się spodobać:

3.2/5 - (4 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Jaka mąka orkiszowa będzie najlepsza do tych naleśników? Czy są jakieś rodzaje maki orkiszowej, jasna, ciemna?