Naleśniki z mąki orkiszowej? Tak! Wyglądają i smakują identycznie jak te zwykłe… A do tego orkisz, który ma zdrowotny wpływ na nasz organizm 🙂
Naleśniki są proste i szybkie. Można je podawać na słodko i wytrawnie, wypełniając swoim ulubionym nadzieniem, co powoduje, że mogą powstać miliony ich wersji! Do tego smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Naleśniki z mąki orkiszowej – dlaczego?
Na początek obalmy mit, który króluje w wielu miejscach. Orkisz wcale nie ma przykrego smaku. Jego smak jest łagodny i przypomina orzechy.
Orkisz zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Pomaga w tworzeniu komórek macierzystych. Jest naturalnym antybiotykiem i działa antyalergicznie.
A do tego pomaga w chorobach krążenia, wspomaga walkę z nowotworami, ale też pozytywnie wpływ na organizm. Jesteśmy dzięki temu weselsi i mniej podatni na spadki nastroju.
Dodatkowo, mąkę orkiszową mogą spożywać także osoby będące na diecie bezglutenowej. Orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten, o innej strukturze, niż ten, który występuje w pszenicy.
No dobra, ale koniec tej teorii. Nie jesteśmy w szkole! Czas na nasze naleśniki z mąki orkiszowej. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o orkiszu, wystarczy otworzyć Wikipedię 🙂
Naleśniki orkiszowe – składniki
Naleśniki zwykle każdy robi na oko. Ale podam Ci proporcje, które mam w swoim przepisie. Dzięki temu wiem, że ciasto nie będzie ani za rzadkie, ani za gęste.
Na szczęście proporcje łatwo zapamiętać. Dlaczego? Bo wszędzie mamy jedynki 🙂
Na naleśniki orkiszowe potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (może być razowa)
- 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody
- szczypta soli (do pół łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- olej
Naleśniki z mąki orkiszowej – przepis
Ciasto na naleśniki z mąki orkiszowej możesz przygotować mikserem, w blenderze albo ręczną trzepaczką.
Do pojemnika, w którym będziesz robić ciasto, dodaj najpierw “mokre” składniki, czyli mleko, wodę i jajko.
Uwaga! Zamiast 1 szklanki wody i 1 mleka, możesz użyć po prostu 2 szklanek wody lub 2 szklanek mleka. Jeśli używasz wody, dodaj gazowaną, dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
Wymieszaj wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj te suche, czyli mąkę i sól. Do ciasta możesz też dodać łyżkę oleju, dzięki temu do smażenia nie będzie go praktycznie potrzeba.
Wymieszaj ponownie wszystko i gotowe!
Możesz smażyć na patelni cienkie placki, na złoty kolor z dwóch stron, natłuszczając patelnię przed każdym naleśnikiem, dosłownie kropelką oleju lub masła klarowanego.
Dodatki do naleśników
A z czym naleśniki? Tak jak lubisz! Do ciasta nie dodawaliśmy cukru, więc będą smakować na słodko i na wytrawnie.
My najczęściej wcinamy je z owocami (a zwłaszcza tarte jabłka z cynamonem), dżemami, serem, domową nutellą, posypane cukrem, ze szpinakiem albo z kurczakiem i rukolą.
Miłego jedzonka!
– Babcia Stasia
Jaka mąka orkiszowa będzie najlepsza do tych naleśników? Czy są jakieś rodzaje maki orkiszowej, jasna, ciemna?
Ewelino – są różne rodzaje mąki – jest jasna – drobno mielona, wyglądająca jak mąka pszenna i jest pełnoziarnista. Ja najczęściej używam pełnoziarnistej.