Jesień to czas zbioru dyń. O tej porze roku, na śniadanie owsianka z dyni jest u nas obowiązkowa. Raz na słodko, raz na słono. Żeby było rozmaicie 🙂
A jeszcze 10-15 lat temu, w mojej kuchni królował tradycyjny kompot z dyni. Chyba każdy go zna… Dynia pokrojona w kosteczkę i ugotowana z dodatkiem wody i goździków, które trzeba było cedzić przez zęby 🙂 Wspaniałe wspomnienie!
Tym razem jednak czas na przepis na owsiankę z dyni. Na początek wersja słodka.
Owsianka z dyni na słodko – składniki
Z poniższych składników wyjdzie 1-2 porcje owsianki (zależy jak dużym łasuchem jesteś). Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych (górskie, a nie błyskawiczne)
- 0,5 szklanki drobno startej dyni
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta cynamonu (na czubku łyżeczki)
- posiekane orzechy (Twoje ulubione) lub migdały
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
Przepis na słodką owsiankę z dyni
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj startą dynię. Podsmażaj przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj wodę i płatki. Gotuj przez kolejne kilka minut, mieszając.
Zobaczysz, jak płatki chłoną wodę i danie robi się coraz gęstsze. Gdyby było za gęste, dodaj jeszcze wody wg uznania.
Na koniec dodaj jeszcze miód, cukier lub inny słodzik w zastępstwie i wymieszaj całość.
Możesz podawać! Wierzch posyp posiekanymi orzechami!
Owsianka z dyni na słono – składniki
W tym przepisie też podaję składniki, z których wyjdzie 1 lub 2 porcje, w zależności od tego jak bardzo lubisz owsiankę… Dla mnie to jedna porcja 🙂 Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 100 g dyni
- pieprz
- sól
- 1 szklanka gorącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- gałązka rozmarynu
- plasterek serka pleśniowego
Przepisy na słoną owsiankę z dynią
Na początek kroimy dynię w kostkę i mieszamy z olejem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż dynia zmięknie.
Płatki gotujemy przez kilka minut w gorącej wodzie, aż do jej całkowitego wchłonięcia. Gdyby wody było zbyt mało, dolej jeszcze odrobinę.
Następnie do płatków dodaj dynię (możesz ją rozdusić widelcem lub zmiksować) i pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszaj i… gotowe!
Owsianka…
Jak widzisz, owsianka wcale nie musi być nudna. Można ją zrobić na tysiące sposobów, w zależności od pory roku lub tego, co akurat masz pod ręką.
Taka owsianka to też pełnowartościowe śniadanie, dające mnóstwo energii na pierwszą i najważniejszą część dnia. Z powodzeniem (a nawet dużo lepszym skutkiem) może zastąpić kanapki.
P.S. Jeśli wolisz owsiankę na mleku, zamiast na wodzie – możesz go użyć w zastępstwie.
Smacznego!
– Babcia Stasia