A może by tak pierogi z mąki orkiszowej? Niech to będzie jakaś alternatywa i odskocznia. I to nie tylko z okazji Gwiazdki, podczas której zajadamy się pierogami, ale przez cały rok.
Dlaczego w ogóle robić coś z mąki orkiszowej? Bo to zdrowa mąka z witaminami i minerałami. Orkisz nie jest popularny, więc nikt jeszcze nie zmodyfikował go tak, by dawał jak największe plony z jednego ziarna.
Ale to nie czas na referaty o orkiszu. Jeśli chcesz, poczytaj o nim w Wikipedii 🙂 Teraz czas na gotowanie!
Pierogi z mąki orkiszowej – składniki
Do przygotowania naszych pierogów potrzebujemy:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli (ok. pół łyżeczki)
A skoro jesteśmy przy składnikach to też masz czasami problem z przeliczaniem kilogramów na szklanki, gramów na łyżeczki itd? Jeśli tak, to prawdopodobnie przyda Ci się przelicznik kulinarny 🙂
Nie dość, że praktyczny to jeszcze jest nietypową dekoracją w kuchni.
Przepis na pierogi z mąki orkiszowej
Zaczynamy od podgrzania mleka. Powinno być gorące. Dzięki temu łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto.
Następnie wsypujemy wszystkie składniki do jednego dużego pojemnika (np. miski) i wyrabiamy na gładką jednolitą masę.
Być może ciasto będzie się nieco kleić, ale jeśli nie klei się zbyt mocno, nie dosypuj mąki. Mąką i tak będziemy podsypywać ciasto podczas wałkowania. A im więcej jej dosypiemy tym ciasto będzie twardsze. Z tego powodu nie będzie chciało się wałkować, kleić, a później będzie niesmaczne.
Jak tylko wyrobisz ciasto podziel je na 3-4 równe części. Z każdej części uformuj kulkę.
Teraz posyp stolnicę albo swój blat roboczy mąką, na środku połóż kulę ciasta i cienko rozwałkuj. Najlepiej maksymalnie na 2 milimetry. Im cieńsze ciasto tym lepiej smakuje 🙂
Jaki farsz do pierogów z mąki orkiszowej?
Skoro mamy ciasto to przydałby się farsz. Pierogi są na tyle cudownym daniem, że można je faszerować czymkolwiek – grzybami, mięsem, kapustą, serem na słodko i na słono, owocami itd.
I każdy z nas lubi pierogi przygotowane z innym farszem. U nas w domu najchętniej zajadamy się tymi na słodko – z serem oraz z owocami.
Jeśli chodzi o owoce to po prostu kroimy je na drobne kawałki (np. kostkę), mieszamy z kilkoma łyżeczkami cukru i farsz gotowy.
Farsz serowy powstaje z wymieszania kostki (ok. 250g) białego tłustego twarogu, cukru waniliowego, 3 łyżek cukru, budyniu waniliowego oraz 2 żółtek.
Jak lepić pierogi?
Najpopularniejsze jest wycinanie z rozwałkowanego ciasta kółek za pomocą szklanki. Na środku kółka nakładamy łyżeczką farsz, zamykamy i mocno sklejamy palcami, widelcem lub specjalną foremką. Ważne, żeby w sklejonym pierogu nie było dziur, bo cały farsz wyleci podczas gotowania.
Ale możemy też nałożyć farsz na jedno kółko, przykryć drugim i skleić. Możemy też wykroić z ciasta kwadraty i zrobić podobnie – na jednym nałożyć farsz, przykryć drugim i skleić.
Kolejny pomysł to wykonanie z kwadratów tzw. sakiewek. Tu również nakładamy farsz na środku i zlepiamy do góry, formując mały woreczek.
Możesz też zrobić tzw. uszka. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Gotujemy
A kiedy pierogi są już zlepione, wstawiamy garnek z wodą, którą należy zagotować. Do gotującej wody dodajemy łyżeczkę soli i powoli wkładamy pierogi, tak aby się nie rozpadły.
Od czasu do czasu możesz zamieszać pierogi, by się nie skleiły. Poczekaj aż wszystkie wypłyną na wierzch i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. I gotowe! Nasze pierogi z mąki orkiszowej nadają się do zjedzenia 🙂
A co jeszcze takiego fajnego jest w pierogach? To, że nie muszą być tylko gotowane. Możemy też je upiec, ugotować na parze lub smażyć w głębokim tłuszczu. A te ugotowane łatwo podgrzejemy, podsmażając na patelni.
Smacznego!
– Babcia Stasia