Czekoladę uwielbia chyba każdy! To nie musi być tylko tabliczka tego brązowego przysmaku. Poznaj mój przepis na muffinki czekoladowe!
No tak, chcemy żyć coraz bardziej zdrowo i chcemy, żeby nasze dzieci też były zdrowe. A czekolada? Ona wcale nie musi być zła. Ale to już temat na nieco inną dyskusję.
Dziś po prostu pieczemy muffinki z czekoladą.
Przepis na muffinki czekoladowe – składniki
Do upieczenia babeczek będziesz potrzebować:
- ⅓ szklanki kakao w proszku
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 100 gram mlecznej czekolady
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 5 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Przepis na muffinki czekoladowe
Nasz przepis na muffinki czekoladowe składa się z czterech krótkich etapów.
Na początek, do dużej miski wsyp suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Możesz do tego użyć łyżki lub silikonowej szpatułki.
W rondelku albo w mikrofali (w osobnej misce) rozpuść delikatnie masło. Nie musi być rozpuszczone całkowicie. Chodzi o to, by nie było bardzo gorące, a jednocześnie było już prawie płynne.
Wymieszaj masło z posiekaną mleczną czekoladą. Powinna wytworzyć się jednolita, gładka masa.
Do kolejnego naczynia wlej mleko, a następnie wbij do niego jajko oraz dodaj ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie wszystko łyżką.
Do miski z suchymi składnikami przelej mieszankę masła i czekolady. A następnie wymieszaj wszystko ze sobą. Następnie dodaj do tego mieszankę mleka, jajka i wanilii i znów wszystko dokładnie wymieszaj.
Do mieszania nadal możesz używać łyżki lub szpatułki. Ale jeśli chcesz, to możesz zatrudnić do tego mikser 🙂
Powinna powstać gładka, jednolita, gęsta, brązowa masa.
Pieczemy muffinki z czekoladą
Do pieczenia muffinek najlepsza będzie specjalna forma, która jest do tego przystosowana. Takie formy można kupić np. w sklepie Garneczki.
Możesz piec bezpośrednio w formie, ale możesz też do każdego otworu włożyć specjalną papierową osłonkę do pieczenia muffinek.
Teraz wypełnij wszystkie otwory (lub papierki) przygotowanym ciastem. Ciasto powinno wypełniać otwory do ⅔ wysokości.
Babeczki piecz w rozgrzanym (góra-dół) do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Nie będą dzięki temu suche w środku.
Muffinki z czekoladą – dekorujemy!
Nasz przepis na muffinki czekoladowe jeszcze nie dobiegł końca 🙂 Teraz czas na dekoracje. U nas najczęściej jest to polewa czekoladowa oraz różnego rodzaju posypki.
Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujesz:
- 100 g śmietany 30%
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
Czekolada powinna być w temperaturze pokojowej. Posiekaj ją najpierw drobno (tak jak wcześniej do babeczek).
A teraz robimy tzw. kąpiel. Czyli zagotuj wodę w garnku, a następnie ułóż na niego szklaną lub metalową miskę (większą od garnka), tak by dno miski nie dotykało wody. Miska powinna mieć średnicę większą od garnka, tak by się opierała na nim.
Do miski wlej śmietankę i ogrzej. Następnie dodaj czekoladę i cały czas powoli mieszaj, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Gotowe!
A jeśli chodzi o muffinki z czekoladą to najlepiej popić je gorącą czekoladą 🙂
Wszystkiego smakowitego!
– Babcia Stasia