Kiedy zbliża się koniec grudnia, wyciągamy z szafy Babci Stasi przeróżne przepisy. Jeden z nich to przepis na pierniki świąteczne. Mięciutkie, pyszne, z miodem, kolorowe! Dziś dzielimy się tym przepisem z Tobą!
Sprawdzony przepis na miękkie pierniki świąteczne
Jak pewnie doskonale wiesz, przepisów na pierniki jest mnóstwo, ale znaleźć sprawdzony przepis na pierniki, które będą miękkie jest bardzo trudno. My wypróbowaliśmy ich już dziesiątki, lecz tylko ten jest idealny!
Składniki na pierniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki (300 g)
- ¾ szklanki cukru (150 g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody
Przepis na pierniki
Masło lekko rozpuszczamy w rondelku (nie do końca), by łatwiej było je połączyć z resztą składników. Nasz przepis na pierniki rozpoczynamy od wrzucenia wszystkich składników do miski. I w tym momencie jest ta chwila, kiedy mogą to zrobić dzieci. Będą miały z tego ogromną radochę 🙂
Następnie wszystkie składniki łączymy. Najlepiej najpierw wymieszać je wstępnie łyżką. A później ręką. Masa powinna być dość zbita i jednolita. Tak, aby nadawała się do wałkowania. Łącznie składników co prawda jest ciężkie, ale też możesz dać spróbować zrobić to dzieciom.
Teraz podsypujemy blat mąką i wałkujemy na grubość około 4 mm. Wygodniej będzie wałkować, gdy podzielisz sobie masę na dwie części.
I w tym momencie przychodzi czas na to co najlepsze, czyli wycinanie. Tutaj przyjemność jest największa. Możesz użyć gotowych foremek, które znajdziesz w przeróżnych marketach. Ale też pozwól dzieciom na kreatywność. Mogą wycinać swoje ulubione kształty np. drewnianym nożykiem.
Wycięte pierniki układamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez 6-7 minut.
Po wystygnięciu ozdabiamy. I tutaj następuje kolejny kreatywny moment. Pozwól dzieciom niemal na wszystko. Kolorowy lukier, posypki i inne ozdoby w pełni dozwolone!
Przyprawa do pierników
Nasz przepis na pierniki mówi o skorzystaniu z gotowej przyprawy. My używamy przyprawy do piernika firmy Prymat.
Zamiast takiego gotowca, możesz użyć pojedynczych przypraw korzennych, takich jak: cynamon, zmielone (lub zmiażdżone) goździki, kakao, kolendrę (owoc), imbir i gałka muszkatołowa.
Przepis na pierniki – wersja do oglądania
Żeby jeszcze bardziej uprzyjemnić Wam wspólny czas, wraz z wnuczkami, przygotowaliśmy też przyspieszoną wersję do oglądania naszego przepisu na pierniki 🙂
Wersja do druku
Klikając w przycisk poniżej pobierzesz przepis w formie pliku PDF do wydruku.
Przechowywanie pierników
Pierniki możesz przygotować i zachować świeże jeszcze przez długi czas. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku. Najlepiej jeszcze nieozdobione.
Smacznego!
– Babcia Stasia