Opublikowano 6 komentarzy

Puree z dyni do słoików na zimę

Puree z dyni

Zobacz, jak przygotowuję puree z dyni, zwane też mus z dyni, które jest podstawą wielu dań z tego pomarańczowego warzywa. 

Dynię możemy kupić tylko w jednej porze roku. A czasami chciałoby się zajadać tymi pysznymi daniami z nią w roli głównej także przez pozostałe miesiące.

Na szczęście podstawą tych wszystkich smakołyków jest puree dyniowe. I można je przygotować jesienią, a później korzystać przez cały rok.

Przepis jest bardzo prosty 🙂

Składniki na puree z dyni

Do przygotowania musu będziesz potrzebować:

  • dynię

Ile tej dyni? Tyle ile chcesz 🙂 Może być jedna mała dynia, a może być 10 olbrzymich! No bo w końcu jak już robimy zapasy to w trochę większej skali.

Ja zazwyczaj przygotowuję puree z jednej dużej dyni o średnicy ok. 40-50 cm. Wychodzi z niej ok. 12 słoiczków od dżemu (zazwyczaj mają pojemność od 300 do 400 ml).

Przepis na mus z dyni

Wykonanie jest równie proste co składniki 🙂

Najpierw przekrój dynię na pół, a później każdą z połówek jeszcze raz na pół. Otrzymasz 4 ćwiartki. Z wnętrza ćwiartek trzeba teraz usunąć cały luźny miąższ wraz z pestkami.

Każdą z otrzymanychg ćwiartek pokrój teraz na paski i szerokości 2-3 cm, a następnie obierz z wierzchniej skórki. Jeśli od środka pozostał jeszcze miękki miąższ, odkrój go.

Takie paski trzeba teraz pokroić w kostkę ok. 2×2 cm.

Dyniową kostkę przełóż teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół).

Dynię trzeba piec tak długo aż zmięknie – po prostu sprawdź – np. widelcem. Ja rozkładam warstwę o grubości maksymalnie 4-5 cm i w takim przypadku pieczenie trwa ok. 20-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, gorącą dyniową kostkę przełóż do garnka i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.

I ten sposób puree z dyni jest już w zasadzie gotowe. 

Mus z dyni

Puree z dyni do słoików

Teraz czas na przechowanie. Pierwsza możliwość to mrożenie. Mus z dyni możesz wystudzić, przełożyć do pojemników lub woreczków i zamrozić.

Druga opcja to przechowywanie puree z dyni w słoikach. Mając zmiksowany mus w garnku, należy go zagotować. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Będzie sobie powoli bąblował 🙂

A następnie taką gorącą masę przekładamy do czystych (najlepiej wyparzonych w zmywarce) słoików. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Powinny znajdować się w tej pozycji przez pół godziny. 

W ten sposób odbywa się pasteryzacja.

Po 30 minutach odwróć słoiki wieczkiem do góry i zostaw do ostygnięcia, a następnie przenieś do spiżarni.

Smacznego!
– Babcia Stasia

4.2/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Moni
Moni
2 lat temu

Niestety- mus postał w słoiku z miesiąc i się zepsuł… 🙁

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Moni
2 lat temu

Bardzo mi przykro :(. Musiało coś źle pójść z pasteryzacją. Jeżeli jeszcze nie straciła Pani zapału to proponuję następnym razem spróbować mrożeniem. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za cenny komentarz.

Ewa
Ewa
Reply to  Moni
2 lat temu

Tak kochana, zepsuł się gdyż nie ma siły aby słoiczek postał dłużej bez ,,konserwantu,, czyli cukru, soli lub octu!!! Zależy jaki smak preferujesz radzę dodać w trakcie gotowania któryś z tych składników!

Iwona
Iwona
Reply to  Ewa
2 lat temu

Dynie trzeba pasteryzować 3 razy wtedy postoi dłużej. Proszę poczytać to nazywa się tyndalizacja;)

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Iwona
2 lat temu

Dziękujemy za cenne wskazówki Pani Iwono 🙂

Anna
Anna
1 rok temu

Dynie w słoiczkach należy gotować przez trzy dni co 24 godziny. W przeciwnym razie zepsuje się.
Ja pierwszego dnia gotuje 40 min., a drugiego 20, ostatniego dnia 10- 15 minut.