Opublikowano 5 komentarzy

Puree z dyni do słoików na zimę

Puree z dyni

Zobacz, jak przygotowuję puree z dyni, zwane też mus z dyni, które jest podstawą wielu dań z tego pomarańczowego warzywa. 

Dynię możemy kupić tylko w jednej porze roku. A czasami chciałoby się zajadać tymi pysznymi daniami z nią w roli głównej także przez pozostałe miesiące.

Na szczęście podstawą tych wszystkich smakołyków jest puree dyniowe. I można je przygotować jesienią, a później korzystać przez cały rok.

Przepis jest bardzo prosty 🙂

Składniki na puree z dyni

Do przygotowania musu będziesz potrzebować:

  • dynię

Ile tej dyni? Tyle ile chcesz 🙂 Może być jedna mała dynia, a może być 10 olbrzymich! No bo w końcu jak już robimy zapasy to w trochę większej skali.

Ja zazwyczaj przygotowuję puree z jednej dużej dyni o średnicy ok. 40-50 cm. Wychodzi z niej ok. 12 słoiczków od dżemu (zazwyczaj mają pojemność od 300 do 400 ml).

Przepis na mus z dyni

Wykonanie jest równie proste co składniki 🙂

Najpierw przekrój dynię na pół, a później każdą z połówek jeszcze raz na pół. Otrzymasz 4 ćwiartki. Z wnętrza ćwiartek trzeba teraz usunąć cały luźny miąższ wraz z pestkami.

Każdą z otrzymanychg ćwiartek pokrój teraz na paski i szerokości 2-3 cm, a następnie obierz z wierzchniej skórki. Jeśli od środka pozostał jeszcze miękki miąższ, odkrój go.

Takie paski trzeba teraz pokroić w kostkę ok. 2×2 cm.

Dyniową kostkę przełóż teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół).

Dynię trzeba piec tak długo aż zmięknie – po prostu sprawdź – np. widelcem. Ja rozkładam warstwę o grubości maksymalnie 4-5 cm i w takim przypadku pieczenie trwa ok. 20-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, gorącą dyniową kostkę przełóż do garnka i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.

I ten sposób puree z dyni jest już w zasadzie gotowe. 

Mus z dyni

Puree z dyni do słoików

Teraz czas na przechowanie. Pierwsza możliwość to mrożenie. Mus z dyni możesz wystudzić, przełożyć do pojemników lub woreczków i zamrozić.

Druga opcja to przechowywanie puree z dyni w słoikach. Mając zmiksowany mus w garnku, należy go zagotować. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Będzie sobie powoli bąblował 🙂

A następnie taką gorącą masę przekładamy do czystych (najlepiej wyparzonych w zmywarce) słoików. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Powinny znajdować się w tej pozycji przez pół godziny. 

W ten sposób odbywa się pasteryzacja.

Po 30 minutach odwróć słoiki wieczkiem do góry i zostaw do ostygnięcia, a następnie przenieś do spiżarni.

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Moni
Moni
1 rok temu

Niestety- mus postał w słoiku z miesiąc i się zepsuł… 🙁

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Moni
1 rok temu

Bardzo mi przykro :(. Musiało coś źle pójść z pasteryzacją. Jeżeli jeszcze nie straciła Pani zapału to proponuję następnym razem spróbować mrożeniem. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za cenny komentarz.

Ewa
Ewa
Reply to  Moni
10 miesięcy temu

Tak kochana, zepsuł się gdyż nie ma siły aby słoiczek postał dłużej bez ,,konserwantu,, czyli cukru, soli lub octu!!! Zależy jaki smak preferujesz radzę dodać w trakcie gotowania któryś z tych składników!

Iwona
Iwona
Reply to  Ewa
7 miesięcy temu

Dynie trzeba pasteryzować 3 razy wtedy postoi dłużej. Proszę poczytać to nazywa się tyndalizacja;)

Małgorzata Kruszewska
Reply to  Iwona
7 miesięcy temu

Dziękujemy za cenne wskazówki Pani Iwono 🙂