Zobacz, jak przygotowuję puree z dyni, zwane też mus z dyni, które jest podstawą wielu dań z tego pomarańczowego warzywa.
Dynię możemy kupić tylko w jednej porze roku. A czasami chciałoby się zajadać tymi pysznymi daniami z nią w roli głównej także przez pozostałe miesiące.
Na szczęście podstawą tych wszystkich smakołyków jest puree dyniowe. I można je przygotować jesienią, a później korzystać przez cały rok.
Przepis jest bardzo prosty 🙂
Składniki na puree z dyni
Do przygotowania musu będziesz potrzebować:
- dynię
Ile tej dyni? Tyle ile chcesz 🙂 Może być jedna mała dynia, a może być 10 olbrzymich! No bo w końcu jak już robimy zapasy to w trochę większej skali.
Ja zazwyczaj przygotowuję puree z jednej dużej dyni o średnicy ok. 40-50 cm. Wychodzi z niej ok. 12 słoiczków od dżemu (zazwyczaj mają pojemność od 300 do 400 ml).
Przepis na mus z dyni
Wykonanie jest równie proste co składniki 🙂
Najpierw przekrój dynię na pół, a później każdą z połówek jeszcze raz na pół. Otrzymasz 4 ćwiartki. Z wnętrza ćwiartek trzeba teraz usunąć cały luźny miąższ wraz z pestkami.
Każdą z otrzymanychg ćwiartek pokrój teraz na paski i szerokości 2-3 cm, a następnie obierz z wierzchniej skórki. Jeśli od środka pozostał jeszcze miękki miąższ, odkrój go.
Takie paski trzeba teraz pokroić w kostkę ok. 2×2 cm.
Dyniową kostkę przełóż teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
Dynię trzeba piec tak długo aż zmięknie – po prostu sprawdź – np. widelcem. Ja rozkładam warstwę o grubości maksymalnie 4-5 cm i w takim przypadku pieczenie trwa ok. 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, gorącą dyniową kostkę przełóż do garnka i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
I ten sposób puree z dyni jest już w zasadzie gotowe.
Puree z dyni do słoików
Teraz czas na przechowanie. Pierwsza możliwość to mrożenie. Mus z dyni możesz wystudzić, przełożyć do pojemników lub woreczków i zamrozić.
Druga opcja to przechowywanie puree z dyni w słoikach. Mając zmiksowany mus w garnku, należy go zagotować. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Będzie sobie powoli bąblował 🙂
A następnie taką gorącą masę przekładamy do czystych (najlepiej wyparzonych w zmywarce) słoików. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Powinny znajdować się w tej pozycji przez pół godziny.
W ten sposób odbywa się pasteryzacja.
Po 30 minutach odwróć słoiki wieczkiem do góry i zostaw do ostygnięcia, a następnie przenieś do spiżarni.
Smacznego!
– Babcia Stasia
Niestety- mus postał w słoiku z miesiąc i się zepsuł… 🙁
Bardzo mi przykro :(. Musiało coś źle pójść z pasteryzacją. Jeżeli jeszcze nie straciła Pani zapału to proponuję następnym razem spróbować mrożeniem. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za cenny komentarz.
Tak kochana, zepsuł się gdyż nie ma siły aby słoiczek postał dłużej bez ,,konserwantu,, czyli cukru, soli lub octu!!! Zależy jaki smak preferujesz radzę dodać w trakcie gotowania któryś z tych składników!
Dynie trzeba pasteryzować 3 razy wtedy postoi dłużej. Proszę poczytać to nazywa się tyndalizacja;)
Dziękujemy za cenne wskazówki Pani Iwono 🙂
Dynie w słoiczkach należy gotować przez trzy dni co 24 godziny. W przeciwnym razie zepsuje się.
Ja pierwszego dnia gotuje 40 min., a drugiego 20, ostatniego dnia 10- 15 minut.