Opublikowano Jeden komentarz

Sałatka z buraków

Polacy uwielbiają sałatki. W końcu każdy zna chyba słynną jarzynową. Ale tym razem sałatka z buraków. Przygotujmy ją wspólnie!

Zacznijmy od tego, że buraki to samo zdrowie. Oczywiście idealnie byłoby spożywać je na surowo. Właśnie dlatego tak bardzo popularne są soki z tego warzywa.

Sałatka z buraków

Co takiego mają w sobie buraki, że warto je spożywać. No… przynajmniej od czasu do czasu. Bo niestety nie wszyscy je lubią.

A buraki mają właściwości lecznicze i działają podobnie do szpinaku (mają te same składniki). Poprawiają nam odporność, chronią przed katarem i zgagą, obniżają ciśnienie krwi, zwalczają anemię, spowalniają starzenie, działają na nowotwory.

Buraki działają też oczyszczająco na organizm.

Same pozytywy! Ale tutaj przeczytasz więcej na ten temat.

Ale niestety nie wszyscy mogą się nimi zajadać. Przeciwwskazaniem jest reumatyzm i kamica nerkowa. Buraki mogą zaostrzyć te schorzenia.

Może zamiast tradycyjnych, tartych i gotowanych buraków, wystarczy po prostu podawać je w nieco innej formie? Jako sałatka z buraków…

Sałatka z buraków – składniki

Do przygotowania sałatki będą nam potrzebne:

  • 2 czerwone buraczki
  • 100 g sera feta
  • opakowanie roszponki lub rukoli (zazwyczaj mają one około 100 g)
  • 1 gruszka
  • pomidory suszone w zalewie (w sezonie mogą być świeże)
  • 50 g orzechów piniowych lub włoskich
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sałatka z buraków

Sałatka z buraka i fety – przepis

Buraki obierz i pokrój w kosteczkę ok. 1×1 cm i gotuj we wrzątku przez około 7 minut. Następnie odcedź na sitko i przelej zimną wodą.

Buraczki możesz też upiec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez pół godziny.

Rukolę również opłucz (chyba, że na opakowaniu zaznaczono inaczej) i włóż do sitka razem z burakami.

Gruszkę obierz i podobnie jak buraki, pokrój w kosteczkę ok. 1×1 cm.

To samo zrób z serem – pokrój go w kostkę 1×1 cm.

Orzechy przesiekaj na drobniejsze kawałki.

Podobnie zrób z pomidorami suszonymi. 10 pomidorków pokrój w paseczki o szerokości ok. 0,5 cm.

Wszystkie przygotowane składniki przerzuć do większej miski i wymieszaj.

W kubku przygotuj sos. Wymieszaj w nim oliwę, sok z cytryny, musztardę, a następnie dopraw solą i pieprzem. 

Możesz polać sałatkę w misce i wymieszać. Ale też każdy może nakładać sobie ją na własny talerz, a następnie polać sosem według własnego uznania.

Smacznego!
– Babcia Stasia

A po zjedzeniu takiej sałatki na pewno zyskasz energię do pracy. Możesz wtedy przygotować coś na deser – np. pierniki lub inne ciasteczka.

To może Ci się spodobać:

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments