Najlepsze ciasto, jakie w życiu jadłam – pomyślałam, gdy pierwszy raz spróbowałam sernik dyniowy. Tak jak w tytule: jest PRZE-PYSZ-NY. A za chwilę podam Ci przepis na jego samodzielne wykonanie.
Sernik najbardziej kojarzy nam się ze świątecznymi wypiekami na gwiazdkę. A może tym razem na Boże Narodzenie wypróbujesz właśnie tej, dyniowej wersji?
Składniki na sernik dyniowy
Do przygotowania sernika w tortownicy o średnicy ok. 30 cm, będziesz potrzebować:
- 1 kg mielonego twarogu
- 1,5 szklanki musu z dyni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 ml śmietany 30%
- 300 ml mleka skondensowanego
- cukier waniliowy
- 175 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 60 g mąki pszennej
- 1 szklanka wymieszanych posiekanych orzechów i pestek z dyni
Przepis na sernik dyniowy
Nasz przepis musimy podzielić sobie na kilka etapów. Na początek spód sernika.
Przepis na spód sernika dyniowego
W rondelku, na małym ogniu podgrzej 75 g masła z połamaną czekoladą. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by nic nie przywarło do dna.
Po zestawieniu z ognia, do masy dodaj 1 jajko i 50 g cukru, a następnie razem zmiksuj. Następnie dodaj 60 g mąki pszennej oraz ⅓ szklanki mieszanki z siekanych orzechów i pestek dyni i znów wszystko zmiksuj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). W czasie nagrzewania, wysmaruj tortownicę, a następnie wyłóż do niej masę i wyrównaj. Spód pieczemy przez ok. 10 minut.
Masa dyniowo-serowa
Kolejny etap to przygotowanie masy dyniowo-serowej.
Potrzebny będzie Ci mus z dyni. Dynię obierz, usuń miękki miąższ ze środka, a twardą zawartość pokrój w kostkę i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż dynia zmięknie. Zajmie Ci to od 15 do 30 minut.
Po wystudzeniu, zblenduj kostki dyni na gładką masę.
Jeśli masz już gotowy mus, to dodaj go do dużej miski, razem z serem. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz cynamon i wszystko razem zmiksuj.
W kolejnych krokach pojedynczo dodawaj 5 jajek i 2 żółtka, delikatnie miksując masę na wolnych obrotach.
Na sam koniec dodaj mleko skondensowane oraz śmietanę i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
Gotową masę wyłóż na upieczony spód i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez kolejne 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Polewa czekoladowa
Ostatni krok to przygotowanie polewy czekoladowej. W rondelku, na małym ogniu, podgrzej 100 g masła oraz 100 g cukru, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj 3 łyżki mleka i ciągle podgrzewając, wymieszaj na jednolitą masę.
Na koniec, po zdjęciu z ognia, dodaj 3 łyżki kakao i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotową polewą możesz polać swój sernik.
Kiedy polewa jest jeszcze płynna, posyp sernik pozostałą mieszanką z orzechów i pestek dyni. Jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, mieszankę możesz podprażyć na suchej patelni przez kilka minut.
Smacznego!
– Babcia Stasia