Opublikowano Dodaj komentarz

Uszka z grzybami – wigilijne – do barszczu

Uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami to coś, bez czego nie obejdzie się świąteczny barszcz. I w tym artykule podam Ci swój przepis na ten pyszny dodatek.

Z kolei tutaj znajdziesz przepis na prawdziwy barszcz czerwony robiony na zakwasie.

Uszka i pierogi często są twarde i grube. Sama wypróbowałam już dziesiątki przepisów. Dlatego dzielę się najlepszym, jaki mam – na miękkie i pyszne uszka 🙂

Składniki na uszka z grzybami

Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:

  • 70 g suszonych grzybów
  • olej lub 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Natomiast do przygotowania ciasta na uszka potrzebne będą:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli (ok. ¼ łyżeczki)

Jeśli wolisz uszka z kapustą i grzybami do masy farszowej przygotuj jeszcze ok. 200 g ugotowanej przesiekanej kapusty kiszonej.

Przepis na farsz grzybowy do uszek

Zaczniemy od farszu, ponieważ powinien on przestygnąć przed lepieniem uszek.

Grzyby należy najpierw ugotować. Do garnka wlej szklankę wody i dodaj grzyby, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.

Na patelni rozgrzej olej lub masło. Na tak przygotowany tłuszcz wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Cebula powinna się lekko zeszklić, dlatego warto ją mieszać podczas smażenia.

Na koniec dodaj odcedzone i posiekane w kostkę ugotowane grzyby. Następnie dopraw solą i pieprzem według własnego uznania, wymieszaj i smaż jeszcze przez około 5 minut.

Jeśli wolisz farsz z kapustą, to możesz dodać ugotowaną (wcześniej posiekaną) kapustę kiszoną w momencie dodawania grzybów.

Farsz odstaw do wystygnięcia.

Przepis na ciasto do uszek

Na początek podgrzej mleko. Powinno być gorące. To pozwoli na szybsze wyrobienie ciasta, a dzięki temu będzie ono elastyczne.

Następnie wszystkie składniki dodaj do dużego naczynia i wyrób na jednolitą, gładką masę.

Ciasto może się nieco kleić ale nie dosypuj mąki, bo zrobi się ono twarde i gumowate. Mąkę i tak będziemy używać przy wałkowaniu ciasta.

Na koniec podziel ciasto na 2 równe części i z każdej z nich uformuj kulkę. Po co dwie kulki? Bo mniejszą kulkę łatwiej będzie później rozwałkować niż dużą

Lepimy uszka

Jak lepić uszka? Oto jest pytanie 🙂

Podsyp stolnicę mąką, a następnie rozwałkuj wcześniej przygotowaną kulkę na grubość ok. 2 mm.

Tak przygotowany placek kroimy w kwadraty o rozmiarze ok. 5×5 cm (możesz też wycinać kółka szklanką o średnicy ok. 5-6 cm). Na każdy kwadrat (lub kółko) nałóż farsz. 

I teraz lepimy. Najpierw złóż kwadrat (kółko) na pół, tak by powstał trójkąt i zlep ze sobą brzegi. Następnie połącz 2 końce trójkąta (te przy najdłuższym jego boku) i zlep ze sobą.

Gotowe! W ten sposób ulep resztę uszek.

Takie uszka możesz zamrozić lub od razu ugotować.

Gotujemy uszka z grzybami

Na koniec uszka trzeba jeszcze ugotować. Najpierw zagotuj wodę z dodatkiem soli.

Kiedy woda będzie się już gotować, możesz włożyć do niej uszka. Ale nie wszystkie naraz. Gotuj partiami, by uszka się nie skleiły. Kiedy uszka wypłyną na wierzch są gotowe – możesz je wyłowić i ugotować następną porcję.

Podobnie będzie z uszkami mrożonymi. Jeszcze zamrożone wrzuć do gotującej wody. Powinny one się jednak nieco dłużej gotować. Po wypłynięciu na powierzchnię pozostaw je jeszcze na 1-2 minuty w wodzie.

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments