Dynia to nie tylko desery. Może być też z niej dobry obiad. Zobacz jak powstaje moja zapiekanka z dyni.
Wczoraj pokazywałam Ci jak powstaje zupa z dyni. Dzisiaj czas na drugie danie – zapiekanka. Polacy uwielbiają zapiekanki, więc mam nadzieję, że i ta przypadnie Ci do gustu 🙂
Zapiekanki mają to do siebie, że robią się same. Nie trzeba stać nad garnkami i pilnować, by się przypaliło. No ale do rzeczy… Zacznijmy od składników.
Zapiekanka z dyni – składniki
Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować:
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 100 g kiełbasy lub piersi z kurczaka
- 3 duże papryki (każda może być w innym kolorze)
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli lub 100 g żółtego sera w kostce
- 2 ząbki czosnku
- masło
- olej
- sól
- pieprz
- tymianek
- papryka w proszku
Przepis na zapiekankę z dyni
Zaczynamy od naszej bohaterki 🙂 Miąższ z dyni kroimy w kostkę ok. 1×1 cm. Podobnie postępujemy z pomidorem. Najpierw parzymy go przez kilka minut w gorącej wodzie, a następnie ściągamy z niego skórkę i również kroimy w kostkę 1×1 cm.
Niezależnie od tego czy wybierzesz kiełbasę czy kurczaka, robimy dokładnie to samo. Kroimy w kostkę 1×1 cm.
Czosnek obieramy i siekamy w plasterki.
Została nam jeszcze papryka. Usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w 2-3 centymetrowe paseczki.
Jeśli używasz kurczaka to zamarynuj go w oleju, sproszkowanej papryce i dopraw solą. Następnie mięso podsmaż na patelni wykorzystując masło. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidora i smaż jeszcze przez chwilę.
Na osobnej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek, uważając by się nie spalił. Po 2-3 minutach dodaj dynię, przyprawiając ją solą oraz tymiankiem. Smaż przez 15-20 minut na średni ogniu, mieszając co jakiś czas. Dynia stanie się miękka.
Gdy wszystko będzie już gotowe, połącz obydwie mieszanki i przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę lub posyp startym żółtym serem. Możesz zrobić i jedno i drugie 🙂
Na koniec rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 30-40 minut.
Gotowe! Nasza zapiekanka z dyni nadaje się już do zjedzenia 🙂
Smacznego!
– Babcia Stasia