Opublikowano Dodaj komentarz

Zapiekanka z dyni

Zapiekanka z dyni

Dynia to nie tylko desery. Może być też z niej dobry obiad. Zobacz jak powstaje moja zapiekanka z dyni.

Wczoraj pokazywałam Ci jak powstaje zupa z dyni. Dzisiaj czas na drugie danie – zapiekanka. Polacy uwielbiają zapiekanki, więc mam nadzieję, że i ta przypadnie Ci do gustu 🙂

Zapiekanki mają to do siebie, że robią się same. Nie trzeba stać nad garnkami i pilnować, by się przypaliło. No ale do rzeczy… Zacznijmy od składników.

Zapiekanka z dyni – składniki

Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować:

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 100 g kiełbasy lub piersi z kurczaka
  • 3 duże papryki (każda może być w innym kolorze)
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli lub 100 g żółtego sera w kostce
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • papryka w proszku

Przepis na zapiekankę z dyni

Zaczynamy od naszej bohaterki 🙂 Miąższ z dyni kroimy w kostkę ok. 1×1 cm. Podobnie postępujemy z pomidorem. Najpierw parzymy go przez kilka minut w gorącej wodzie, a następnie ściągamy z niego skórkę i również kroimy w kostkę 1×1 cm.

Niezależnie od tego czy wybierzesz kiełbasę czy kurczaka, robimy dokładnie to samo. Kroimy w kostkę 1×1 cm.

Czosnek obieramy i siekamy w plasterki.

Została nam jeszcze papryka. Usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w 2-3 centymetrowe paseczki.

Jeśli używasz kurczaka to zamarynuj go w oleju, sproszkowanej papryce i dopraw solą. Następnie mięso podsmaż na patelni wykorzystując masło. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidora i smaż jeszcze przez chwilę.

Na osobnej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek, uważając by się nie spalił. Po 2-3 minutach dodaj dynię, przyprawiając ją solą oraz tymiankiem. Smaż przez 15-20 minut na średni ogniu, mieszając co jakiś czas. Dynia stanie się miękka.

Gdy wszystko będzie już gotowe, połącz obydwie mieszanki i przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę lub posyp startym żółtym serem. Możesz zrobić i jedno i drugie 🙂

Zapiekanka dyniowa

Na koniec rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 30-40 minut.

Gotowe! Nasza zapiekanka z dyni nadaje się już do zjedzenia 🙂

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments