W wielu polskich domach, na Wigilię, tuż obok rybnej czy grzybowej (albo zamiast) gotowana jest zupa migdałowa. Dziś pokażę Ci moją wersję tego dania 🙂
Zupa migdałowa? Na święta?
Tak!
Migdały to orzechy, a te kojarzą się nam przecież ze świętami.
Na pewno przypadnie ona do gustu wszystkim, którzy oczekują czegoś, kremowego i po prostu innego niż to, co znamy z tradycji.
Powiem jeszcze na zachętę, że ta zupa jest dość treściwa i idealna na rozgrzewkę w zimne dni.
Zupa migdałowa – składniki
Aby Twoja zupa migdałowa się udała, potrzebujesz następujących składników:
- 25-30 migdałów
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- ¼ łyżki gałki muszkatołowej (sproszkowana lub starta)
- 2 łyżki płatków migdałowych (poza całymi z pierwszego punktu)
- 2 łyżki mąki
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
Powyższe ilości wystarczą na około 4 porcje.
Przepis na zupę migdałową krok po kroku
Migdały włóż do miski z wodą. Powinny moczyć się przynajmniej kilka godzin. Najlepiej całą noc. Następnego dnia będą gotowe do użycia.
Po tym jak migdały nasiąkną, należy obrać je ze skórki. Dzięki nawilżeniu, skórka schodzi praktycznie sama. Tak przygotowane wrzuć do blendera, dodaj 1 szklankę mleka i zmiksuj. Powinna powstać gładka pasta.
Następny krok to prażenie. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj żadnego tłuszczu. Na suchej patelni upraż 2 łyżki płatków migdałowych. Mieszaj je co chwilę. Powinny uzyskać ładny jasnobrązowy kolor.
W garnku rozpuść teraz masło. Następnie dodaj mąkę i ciągle mieszaj.
Do masy w garnku dodaj teraz gałkę muszkatołową i wszystko razem wymieszaj (cały czas na ogniu). Uzyskasz masę (tzw. zasmażkę), która powinna stać się jasnożółta.
Na sam koniec, gotując na wolnym ogniu, powoli dodawaj 1 szklankę mleka, ciągle mieszając i uważając, by nie powstały grudki. Powinna powstać gładka, lekko lejąca się masa (nazywana sosem beszamelowym).
Do tak przygotowanej masy, dodaj zmiksowaną pastę migdałową oraz 3 szklanki wody, wymieszaj wszystko razem, a następnie gotuj, mieszając jeszcze co jakiś czas. Gotuj do momentu, aż zupa stanie się gładka i nabierze powietrza (pojawią się bąbelki).
W tym momencie możesz doprawić zupę. Dodaj sól i pieprz według własnych upodobań.
Na koniec dodaj śmietanę kremówkę (zupa stanie się nieco gęstsza), wymieszaj i na tym zakończ gotowanie.
Jeśli chcesz, aby zupa miała gładką, kremową konsystencję, to jeszcze ciepłą przelej przez sitko.
Taką zupę możesz już podawać! Udekoruj ją jeszcze tylko posiekaną natką pietruszki i prażonymi migdałami.
Smacznego!
– Babcia Stasia