Na chłodne dni gęsta, kremowa zupa z dyni będzie idealna. Rozgrzeje i doda energii na dalszą część dnia. A do tego będzie odskocznią od innych zup spożywanych w ciągu całego roku.
Dziś czwarty dzień dyniowego tygodnia Babci Stasi. Przygotowałam więc nowy przepis. Tym razem właśnie na pomarańczową zupę.
Zupa z dyni – składniki
Podam Ci składniki na ok 4-5 porcji zupy. Będą Ci potrzebne
- 1 kg dyni (a właściwie miąższu z dyni)
- 200 g ziemniaków
- 1 duża cebula lub 2 szalotki
- 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu (ew. sama woda)
- klarowane masło lub inny tłuszcz do smażenia
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- imbir
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis na kremową zupę z dyni
Rozpoczynamy od rozgrzania w garnku masła lub innego tłuszczu. Siekamy czosnek i podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając, by się nie spalił. Dodajemy starty imbir (ok. 1 łyżki) i podsmażamy jeszcze chwilę.
Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz w tej chwili dodać na patelnię posiekaną papryczkę chilli.
Na koniec wrzuć na patelnię posiekaną cebulkę i smaż do momentu aż stanie się szklista.
Kolejny krok to wrzucenie pokrojonej w drobną kostkę dyni. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie całość zalewamy gorącym wywarem warzywnym, rosołem lub ew. czystą wodą.
W tym momencie dodaj też do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Powinno to potrwać od 40 do 60 minut.
Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Możesz dodać też więcej chilli w proszku (jeśli jedna papryczka dała za mało smaku) oraz zioła prowansalskie.
Gdy zupa z dyni będzie już gotowa wystarczy ją zblendować na gładki, jednolity krem.
Podajemy w miseczkach. Na koniec dekorujemy (i tym samym dodajemy smaku), posiekaną natką pietruszki i ew prażonymi pestkami dyni. Możemy też posypać grzankami.
Smacznego!
– Babcia Stasia