Opublikowano Dodaj komentarz

Zupa z dyni – kremowa i aksamitna

Zupa z dyni

Na chłodne dni gęsta, kremowa zupa z dyni będzie idealna. Rozgrzeje i doda energii na dalszą część dnia. A do tego będzie odskocznią od innych zup spożywanych w ciągu całego roku.

Dziś czwarty dzień dyniowego tygodnia Babci Stasi. Przygotowałam więc nowy przepis. Tym razem właśnie na pomarańczową zupę.

Zupa z dyni – składniki

Podam Ci składniki na ok 4-5 porcji zupy. Będą Ci potrzebne

  • 1 kg dyni (a właściwie miąższu z dyni)
  • 200 g ziemniaków
  • 1 duża cebula lub 2 szalotki
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu (ew. sama woda)
  • klarowane masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na kremową zupę z dyni

Rozpoczynamy od rozgrzania w garnku masła lub innego tłuszczu. Siekamy czosnek i  podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając, by się nie spalił. Dodajemy starty imbir (ok. 1 łyżki) i podsmażamy jeszcze chwilę.

Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz w tej chwili dodać na patelnię posiekaną papryczkę chilli.

Na koniec wrzuć na patelnię posiekaną cebulkę i smaż do momentu aż stanie się szklista.

Kolejny krok to wrzucenie pokrojonej w drobną kostkę dyni. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie całość zalewamy gorącym wywarem warzywnym, rosołem lub ew. czystą wodą.

W tym momencie dodaj też do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Powinno to potrwać od 40 do 60 minut.

Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Możesz dodać też więcej chilli w proszku (jeśli jedna papryczka dała za mało smaku) oraz zioła prowansalskie.

Gdy zupa z dyni będzie już gotowa wystarczy ją zblendować na gładki, jednolity krem.

Podajemy w miseczkach. Na koniec dekorujemy (i tym samym dodajemy smaku), posiekaną natką pietruszki i ew prażonymi pestkami dyni. Możemy też posypać grzankami.

Smacznego!
– Babcia Stasia

Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments